Ultimele zile! -23% la orice produs COD: 23PRO + 1 baton 35% proteine la fiecare 99 RON

Seminte de chia: cum se consuma pentru sanatate si controlul apetitului

Seminte de chia: cum se consuma pentru sanatate si controlul apetitului

Ai multe motive să integrezi semințe de chia în dieta zilnică, fiind un aliment care câștigă tot mai mult în popularitate datorită beneficiilor sale. Pentru aceasta, e bine să afli cum se consumă semințele de chia într-un mod variat. Fiind un aliment versatil, poți opta între multe tipuri de rețete cu chia, astfel încât să eviți o dietă repetitivă și plictisitoare. 

Semințe de chia: proprietăți și beneficii

Semințele de chia au numeroase beneficii pentru sănătate și o componență nutrițională care le recomandă ca superaliment. Ele conțin fibre, acizi grași omega-3, minerale (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier și fosfor), vitamine (vitamina C, vitamina A și vitamina B) și diferiți aminoacizi: de la triptofan și treonină, la arginină și alanină.

Fiind sățioase, poți folosi semințele de chia pentru reglarea apetitului și controlul greutății, însă beneficiile lor sunt mult mai diverse. Acestea îmbunătățesc digestia, întăresc sistemul osos, contribuie la o putere de concentrare mai mare și la scăderea nivelului colesterolului.

Încearcă diferite tipuri de rețete cu chia pentru o alimentație sănătoasă și variată. Iată 7 moduri de consum diferite:

Budincă de chia

Budinca cu semințe de chia este unul din cele mai populare moduri de consum. Acest desert nu este doar sănătos, ci și versatil. Poți alege o rețetă de budincă în funcție de ingredientele sau fructele tale preferate. Spre exemplu, poți opta pentru budincă cu ciocolată, cu dovleac sau cu cocos și matcha.

Semințe de chia cu iaurt

O opțiune ideală pentru micul dejun constă într-o porție de semințe de chia cu iaurt. În funcție de preferințele tale, poți alege iaurt dietetic sau unul mai gras, cum ar fi iaurtul grecesc. Pentru un mic dejun eficient și cremos, lasă semințele de chia în iaurt, la frigider pe timpul nopții. Dacă preferi un mic dejun consistent, adaugă câteva cereale integrale, iar, pentru un plus de aromă, poți adăuga câteva fructe, cum ar fi căpșuni, zmeură sau afine.

Înghețată cu semințe de chia

O metodă inedită de consum, ideală pentru zilele de vară, este înghețata cu chia. Poți opta pentru rețete de înghețată cu fructe, de la kiwi la căpșuni, sau cu ciocolată, caz în care îți recomandăm utilizarea ciocolatei amărui, neîndulcite și a pudrei de cacao. În orice caz, pentru rețeta de bază vei avea nevoie de lapte (în funcție de dieta ta, poți folosi și lapte de migdale, cocos sau caju), extract de vanilie și sirop de arțar.

Gustări gata-făcute cu semințe de chia

Atunci când ești ocupat și nu ai timp de pregătit mese sau gustări, poți opta pentru deserturi cu chia gata-făcute, bogate în proteine, cu un gust intens, dar fără zahăr adăugat.

Shake cu semințe de chia

Consumând shake-uri, poți bifa mai multe obiective alimentare în același timp: atât introducerea semințelor de chia, a fructelor și verdețurilor în alimentație, cât și consumul pudrelor proteice.

Suplimente alimentare cu chia

Nu e obligatoriu să consumi semințele de chia în mâncare; o opțiune mult mai simplă constă în suplimentele nutritive cu chia. Spre exemplu, dacă ți-ai propus creșterea aportului proteic, poți opta pentru suplimente proteice cu chia.
De asemenea, este un superaliment foarte potrivit și pentru vegetarieni și vegani, îl poți consuma alături de alte superalimente cu efecte benefice pentru sănătate.

Semințe de chia integrate în alte rețete

Ca să te bucuri de avantajele acestor semințe, nu e neapărat nevoie ca acestea să devină vedeta gustărilor și deserturilor tale. O opțiune la fel de bună e să optezi pentru rețete cu mici cantități de chia, cum ar fi plăcinte cu fructe, batoane bogate în nuci și alte ingrediente naturale sau terci cu cereale integrale.

Autor:
Dadeș Diana
Content Specialist

Sursă foto: Pixabay