BATOANE FĂRĂ COACERE CU SMOCHINE ŞI NUCI

BATOANE FĂRĂ COACERE CU SMOCHINE ŞI NUCI

Se prea poate că ai renunţat la biscuiţi şi stai doar la periferia magazinului alimentar (doar mâncare integrală!), exceptând când vine vorba de batoane de ciocolată. Ştim. Acele gustări preambalate pe care le iei de la supermarket sunt al naibii de convenabile şi delicioase, dar o privire mai atentă la lista ingredientelor ar descoperi alcooli din zahăr (bun venit, balonare), soia procesată, conservanţi şi chiar (vai!) sirop din porumb bogat în fructoză. Alternativa ta?Fă-ţi propriile batoane. Aşa vei şti exact ce pui în ele şi ce nu, fără a mai fi necesară decodarea ingredientelor. Aceste batoane integrale, fără coacere, cu smochine şi nuci sunt mai mult decât uşor de făcut. Doar apasă butonul robotului de bucătărie şi gata: o trataţie portabilă, foarte nutritivă, care îţi satisface pofta de dulce şi îţi furnizează grăsimi polinesaturate sănătoase pentru inimă, plus magneziu şi potasiu pentru refacerea post-antrenament. Şi mai sunt şi fără gluten şi vegane!

BATOANE FĂRĂ COACERE CU SMOCHINE ŞI NUCI
Pentru 12 batoane

2 căni nuci
1 cană smochine uscate fără codiţe
2 linguri cacao pudră neîndulcită
1 lingură seminţe chia
1 lingură unt de arahide natural sau unt
de migdale
1 lingură suc proaspăt de portocale
¼ linguriţă sare de mare
1 lingură fulgi cocos neîndulciţi

1. Tapetează cu hârtie pergament o tavă pătrată de 20 cm.
2. Pune toate ingredientele, cu excepţia fulgilor de cocos, în robotul de bucătărie şi amestecă-le până ce compoziţia devine lipicioasă, circa 2 minute.
3. Transferă amestecul în tavă şi întinde-l în mod egal. Presară deasupra fulgii de cocos.
4. Răceşte la congelator 20 de minute sau până e suficient de tare pentru a fi tăiat. Taie în 12 batoane.
5. Pentru depozitare, aşază în straturi cu hârtie cerată între ele şi păstrează-le în frigider, într-un recipient cu închidere ermetică. Vor rezista în frigider până la 2 săptămâni, iar în congelator până la 2 luni.

Informaţii nutriţionale (per baton): calorii 158, grăsimi 14 g, grăsimi saturate 1 g, proteine 4 g, carbohidraţi 12 g, fibre 4 g, zahăr 6.5 g

CE LE FACE GROZAVE

CONŢINUTUL DE ANTIOXIDANŢI:
Smochinele uscate au cea mai mare concentraţie de poilfenoli (antioxidanţi ce protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi a cancerului) dintre toate fructele uscate. Bonus: Smochinele deshidratate au aproape dublul potasiului din banane şi mai mult calciu decât laptele.

LUPTĂ CU BOLILE:
Studiile au corelat slăbitul cu nucile. Un studiu al Şcolii de Medicină a Universităţii din California, San Diego, a arătat că dietele bogate în nuci erau asociate cu pierderea aceleiaşi cantităţi de grăsime ca şi în cazul dietelor mai sărace în grăsimi.

CHIA BOGATĂ ÎN FIBRE:
Nu judeca seminţele după dimensiunea lor. Doar o lingură din aceste puternice seminţe conţin mai multe fibre decât un bol întreg de terci de ovăz, plus- conţin aproape de trei ori mai mult fier decât spanacul.

PUTEREA PUDREI DE CACAO:
Cacaua poate scădea hormonii stresului, îmbunătăţeşte starea de spirit, creşte puterea creierului şi, conform unui studiu al Universităţii din Copenhaga, poate înlătura pofta de alimente dulci, sărate sau grase.

Grăsimea îţi poate alimenta muşchii! Un studiu suedez a descoperit că oamenii care au o dietă bogată în grăsimi polinesaturate, principalul fel de grăsime din nuci, pun mai multă masă musculară şi mai puţină grăsime, mai ales în jurul abdomenului, decât cei care consumă grăsimi saturate. DĂ LOVITURA DE GRAȚIE COLĂCEILOR DIN JURUL TALIEI!