Actualizăm sistemele noastre informatice. Comenzile pot suferi întârzieri de câteva zile în procesare și livrare.

Ne cerem scuze pentru orice neplăceri și vă mulțumim pentru înțelegere!

Vitamina C: răspunsuri la cele mai frecvente 6 întrebări

Vitamina C: răspunsuri la cele mai frecvente 6 întrebări

Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, de care corpul tău are mare nevoie, pentru că nu o poate produce singur. Este larg cunoscut faptul că vitamina C are efecte benefice asupra imunității și că, în absența sa, nu întârzie să apară problemele de sănătate, însă există multe alte întrebări la care puțini cunosc răspunsul. 

Iată răspunsurile la cele mai frecvente întrebări privind consumul de vitamina C:

1. Există diferențe între vitamina C naturală și vitamina C suplimente?

Formele naturale și sintetice ale vitaminei C sunt identice, iar corpul tău nu face diferența între ele. O alimentație care conține fructe și legume proaspete îți va aduce un aport de vitamina C pe care îl poți crește cu suplimente. Atunci când optezi pentru vitamina C sub formă de suplimente, ai avantajul că poți opta pentru tablete care să conțină și alte substanțe nutritive benefice. Spre exemplu, poți opta pentru vitamina C cu cătină sau pachete create pentru un anumit scop, cum ar fi suplimentele pentru creșterea imunității.

 

2. Care e cantitatea recomandată de vitamina C? 

Consumul zilnic recomandat de vitamina C pentru un adult este de 90 mg pentru bărbați și 75 mg pentru femei, variind în funcție de diverși factori. Spre exemplu, poți lua o doză mai mare dacă ești fumător, dacă ai inflamații, diaree sau hipertiroidie. Prin urmare, este admis un consum mai mare, de 500-1000 mg zilnic, însă niciodată nu ar trebui să iei peste 2000 mg pe zi. Depășirea dozei maxime admise zilnic, de 2000 mg, poate duce la exces de vitamina C și următoarele consecințe neplăcute: stări de greață, diaree, acidifierea urinei și dezechilibre între proporția de oxidanți și antioxidanți din organism.

 

3. Care sunt cele mai bune surse naturale de vitamina C? 

Sursele naturale cele mai bogate în vitamina C includ ardei, citrice, kiwi, broccoli, căpșuni, cătină, măceșe și coacăze. Vitamina C este afectată de procesarea termică, așa că acestea trebuie consumate crude pentru aportul de vitamina C.

 

4. La ce ajută vitamina C?

Vitamina C are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar și are efect antioxidant, putând preveni o parte din bolile cronice. De asemenea, vitamina C poate preveni o parte din răceli și poate scădea durata acestora. 

Studiile arată că vitamina C crește nivelul de energie și combate oboseala. În cantități prea mari, poate avea însă un impact negativ asupra performanței fizice, de aceea, dozajul este important. 

Consumul de vitamina C poate îmbunătăți dispoziția și starea de spirit, chiar și în cazul persoanelor fără deficiențe, care se pot manifesta sub forma oboselii și stărilor depresive. Alte efecte importante includ reducerea riscului bolilor cardiovasculare, gestionarea hipertensiunii, prevenirea atacurilor de gută, îmbunătățirea absorbției de fier și, astfel, prevenirea deficienței, air, datorită efectului antioxidant, scăderea riscului anumitor tipuri de cancer.

 

5. De ce iau sportivii suplimente cu vitamina C?

Pentru atleți și persoanele cu un program fizic intens, vitamina C are câteva beneficii suplimentare. Aceasta este importantă pentru repararea țesuturilor conjuctive și pentru caracterul său antioxidant. În practică, acestea se traduc prin scăderea timpului de recuperare dintre sesiunile de antrenament și o funcționare optimă a sistemului imunitar.

 

6. Vitamina C îngrașă?

Vitamina C nu îngrașă. Din contră, anumite studii au arătat că persoanele cu un nivel mai mare de vitamina C au reușit să slăbească mai ușor decât cele cu un nivel scăzut de vitamina C, aceștia din urmă având o rezistență mai mare la pierderea în greutate. Prin urmare, dacă urmărești arderea grăsimilor, asigură-te că ai un aport zilnic corespunzător de vitamina C.

 

Sursă foto: Pexels
Autor: Dadeș Diana - Content Specialist