-20% la toată comanda COD: PRO20 + CADOURI în cont > VEZI DETALII

Despre carnitină: 5 situații în care este deosebit de benefic acest supliment nutritiv

Despre carnitină: 5 situații în care este deosebit de benefic acest supliment nutritiv

Carnitina este unul din suplimentele nutritive cele mai populare în rândul celor care caută să-și dezvolte masa musculară. Totuși, beneficiile sale nu sunt rezervate celor care fac antrenamente de forță. Există și alte situații în care carnitina poate avea efecte pozitive, despre care ar fi bine să știi.

 

Unele beneficii sunt asociate cu forme specifice de carnitină. De aceea, înainte să descoperi situațiile în care ți-ar fi de folos să consumi acest supliment nutritiv, ar fi bine să știi ce tipuri diferite de carnitină există și care sunt principalele diferențe dintre ele:

 

Tipuri de suplimente cu carnitină din care poți să alegi

Uneori poate fi dificil să alegi suplimentul nutritiv potrivit pentru nevoile tale, iar dilema devine mai mare atunci când luăm în considerare faptul că există mai multe forme ale aceluiași supliment. În cazul carninitei, există cinci tipuri diferite (doar patru fiind cu adevărat utile), cu diferențe subtile, dar despre care ar trebui să știi ca să faci alegerea potrivită.

 

L-carnitina

Aceasta este forma carnitinei produsă de corpul uman, ca rezultat al procesării amino acizilor lizină și metionină, în condițiile în care există suficientă vitamina C în corp. L-carnitina poate fi găsită și în unele alimente, în cantități mici, cum ar fi în carne și în pește.

 

Acetil-L-Carnitina (ALC)

În această formă, absorbția carnitinei se modifică. Spre deosebire de L-carnitină, acetil-L-carnitina ajunge și la creier, datorită procesului de acetilare prin care trece.

 

L-Carnitina Tartrat

Acest tip are ca particularitate atașarea față de acidul tartaric, ceea ce are ca rezultat o absorbție superioară în corp.

 

Glycine Propionyl L-Carnitina

Carnitina de acest tip este atașată unui aminoacid, glicina. Astfel, se obțin câteva beneficii suplimentare: efectul antioxidant și creșterea fluxului sanguin în timpul efortului fizic.

 

D-carnitina

Nu are beneficiile celorlalte tipuri de carnitină, deoarece este o formă inactivă a acesteia; mai mult, d-carnitina poate avea efect inhibitor asupra absorbției carnitinei active.

 

Situații în care îți sunt benefice suplimentele cu carnitină

 

  1. Ești foarte activ fizic

Principalul context în care sunt consumate suplimentele cu carnitină este cel în care se urmărește îmbunătățirea performanțelor fizice. Fie că mergi la sală, că practici un sport sau, pur și simplu, că faci mișcare ca să-ți întreții condiția fizică, carnitina te poate face mai eficient. Efectele sale sunt diverse: de la recuperare fizică mai rapidă și reducerea durerilor musculare care apar după antrenamente, la creșterea alimentării cu oxigen a musculaturii, o stamină mai mare și o producție crescută de celule roșii.

 

  1. Cauți să-ți protejezi creierul

Mai multe studii au evidențiat efectul benefic al suplimentelor cu carnitină în sănătatea creierului - mai exact, al suplimentelor cu Acetil-L-Carnitina. Nu doar că a fost observată prevenirea declinului cognitiv și o îmbunătățire a capacității de învățare. Mai multe studii au arătat chiar capacitatea acetil-L-carnitinei de contribui la inversarea simptomelor provocare de Alzheimer și de alte boli care afectează creierul, atunci când este consumată zilnic.

 

  1. Te confrunți cu tensiune arterială mare

L-carnitina are anumite beneficii pentru persoanele care se confruntă cu boli cardiace, unul dintre acestea fiind reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, au fost înregistrate ameliorări în procesele inflamatorii asociate cu astfel de afecțiuni.

 

  1. Încerci să pierzi în greutate

Suplimentele nutritive cu carnitină te-ar putea ajuta atunci când încerci să slăbești, atât timp cât ai o alimentație potrivită obiectivului tău. L-carnitina contribuie la transportul acizilor grași în procesul în care aceștia sunt transformați în energie.

 

  1. Ai diabet

Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, suplimentele cu carnitină pot contribui la o ameliorare a simptomelor, dar și la scăderea unor factori de risc. Într-un studiu desfășurat cu persoane cu diabet de acest tip care luau și medicamente pentru diabet, suplimentele cu carnitină au fost asociate cu reducerea glicemiei, în comparație cu un placebo.