Doar 24 ore! -23% la toată comanda COD: FREE23 + OFERTE: Cumperi 2 primești 3; Cumperi 1 primești 2 > VEZI OFERTA

ZINC

ZINC

Acest mineral esențial nu este bun doar pentru sănătatea ta. Vizează de asemenea multiple căi anabolice pentru a-ți amplifica creșterea musculară.

Într-o vreme în care multitudinea de formule științifice creative oferă o atracție în masă către industria suplimentelor, putem uita cu ușurință de unele dintre suplimentele mai de bază care pur și simplu funcționează, poate chiar mai bine. Să luăm zincul spre exemplu, un oligoelement care se găsește în toate celulele corpului tău. Acesta este esențial din punct de vedere nutrițional – adică trebuie să îl iei din dietă. Funcția acestuia este de a da un impuls semnalizării celulare, inclusiv acelor semnale asociate cu o funcționare adecvată a ficatului, cu repararea celulară și menținerea nivelului hormonal. Dacă ești culturist este mult mai important pentru dieta ta decât a altor persoane de rând. La urma urmei, unul dintre rolurile fundamentale ale zincului este de a iniția sinteza proteinelor, cheia spre creștere musculară.
Zincul activează o cale de semnalizare cunoscută ca factorul țintă al rapamicinei la mamifere (mTOR), care este în cele din urmă responsabil cu regularizarea inițierii sintezei proteice. Suplimentarea cu zinc pare a ajuta de asemenea la refacerea nivelurilor normale ale hormonilor încetinind efectele hormonului catabolic cortizol, îndeosebi în perioadele de stres asupra organismului cum sunt cele generate de antrenamentul intens sau de dietă. O serie de studii confirmă că un antrenament regulat cu greutăți duce în general la deficiență de zinc, iar această lipsă amplifică activitatea catabolică, ducând la distrugere musculară și reducerea funcției sistemului imunitar.
U.S. Army Research Institute of Environmental Medicine din Natick, Massachusetts a evaluat efectul suplimentelor cu zinc asupra sintezei proteinelor. Șoarecii care ingeraseră supliment cu zinc au înregistrat creșteri dependente de doză ale proteinelor din musculatura scheletică (mai mult zinc, mai multă proteină musculară). Aceste creșteri au fost asociate cu căile de semnalizare mTOR, și astfel cu anabolism și dezvoltare. Un alt studiu realizat în 2006 a arătat că patru săptămâni de antrenament prin înot, combinat cu suplimentare cu zinc au dus la creșteri semnificative ale nivelurilor testosteronului și scădere a lactatului din sânge (acid lactic, ceea ce duce la epuizare musculară) comparativ cu cei care nu ingeraseră zinc. Un studiu similar al luptătorilor de elită a arătat că subiecții care au finalizat patru săptămâni de antrenament fără suplimentare cu zinc au raportat scăderi semnificative ale nivelurilor testosteronului și hormonului tiroidian, în vreme ce cei care au primit zinc în fiecare zi au înregistrat o creștere a nivelurilor testosteronului și hormonului tiroidian. Zincul pare a fi un susținător puternic al creșterii musculare și ar trebui să îl incluzi în arsenalul tău pentru culturism.

Abordarea Doctorului: Dovezile științifice sugerează puternic că suplimentarea cu zinc este obligatorie pentru orice persoană care se antrenează serios sau pentru orice culturist. Acest element ieftin este un mesager celular direct pentru inițierea sintezei proteice mediată de mTOR. Menține statusul hormonal și îmbunătățește funcția sistemului imunitar.

CE ESTE?
Un element esențial pe care ar trebui să îl consumi sub formă de supliment pe lângă cel obținut prin intermediul dietei tale obișnuite.
DE UNDE PROVINE?
Fie că îți vine să crezi sau nu, stridiile par a fi unul dintre alimentele cele mai bogate în zinc. Crabul, homarul, carnea de vită, nucile și produsele lactate conțin de asemenea cantități benefice.
DE CE ESTE BUN PENTRU CULTURIȘTI?
Adăugarea zincului la arsenalul tău pentru suplimentare susține eliberarea testosteronului și hormonului tiroidian și încurajează semnalizarea celulară necesată pentru sinteza proteinelor.
CUM SĂ ÎL IEI?
Cea mai bună formă de zinc este ZMA, o combinație de aspartat monometionină de zinc, aspartat de magneziu și vitamina B-6. Ia-l cu 30 minute înainte de culcare conform instrucțiunilor de pe etichetă.
CÂT ESTE DE SIGUR?
Cantitățile excesive din acest supliment pot fi toxice, și vor crea de fapt un mediu care împiedică dezvoltarea musculară. Atâta timp cât respecți instrucțiunile de pe etichetă, suplimentele cu zinc nu prezintă pericol.