Flash Deals - 24 ore! până la -50% la BESTSELLERE și LIVRARE 0 la +75 RON

> VEZI OFERTA

Antrenamentul la sala: ce tipuri exista si cum sa-l alegi pe cel potrivit pentru tine

Antrenamentul la sala: ce tipuri exista si cum sa-l alegi pe cel potrivit pentru tine

Alegerea tipului de antrenament potrivit pentru tine poate fi o decizie dificilă. Cu atât de multe aparate și exerciții din care poți alege, este important să știi care sunt opțiunile tale: ce tipuri de antrenamente există și ce beneficii are fiecare.

De multe ori, se pune mai mult accent pe „mersul la sală”, decât pe tipul de antrenament pe care îl desfășori. Trebuie să ai în vedere că la sală merg multe tipuri de oameni, cu obiective diferite. În funcție de scopul tău, un antrenor îți poate contura un plan personalizat. Nu trebuie în mod neapărat să optezi pentru exerciții care se încadrează într-un singur tip de antrenament. De multe ori, un antrenament personalizat va îmbina elemente din mai multe categorii; spre exemplu, dacă dorești să slăbești, e posibil să te ajute cel mai mult o combinație de exerciții cardio și de forță.

Definirea clară a tipului tău de antrenament te va ajuta să fii mai concentrat pe progresul tău, dar și să știi mai clar de ce ai nevoie. Mersul la sală este mult mai eficient dacă este însoțit de suplimente nutritive, însă ca să le alegi pe cele potrivite, ar trebui întâi să știi pentru ce tip de antrenament ar trebui să optezi; unele suplimente sunt ideale pentru antrenamente de forță, iar altele pentru cele de anduranță. De asemenea, unele tipuri de antrenamente necesită anumite accesorii, fără de care executarea lor ar putea fi incomodă sau chiar periculoasă - spre exemplu, mănușile și centura, în cazul ridicărilor de greutăți.

 

 1. Antrenament de anduranță

Creșterea staminei este principalul obiectiv al acestui tip de antrenament, care poate include mersul alert, ciclismul sau exercițiile pentru stepper.

Beneficiile antrenamentului de anduranță includ, pe lângă rezistența mai mare la efort fizic în viața de zi cu zi, și impact pozitiv asupra sănătății plămânilor și sistemului cardiovascular, creșterea ratei metabolice și efecte pozitive pe plan mintal, datorită eliberării endorfinelor.

 

 2. Antrenament de forță

Antrenamentele de forță se concentrează pe dezvoltarea masei musculare, însă nu toate antrenamentele de forță sunt egale, în special atunci când luăm în considerare stilul și intensitatea lor. Exemple de antrenamente de forță includ: bodybuilding, powerlifting, powerbuilding, antrenamentul exploziv, CrossFit sau antrenament de tip bodyweight. 

Antrenamentele de forță sunt ideale nu doar pentru persoanele care doresc o masă musculară tonifiată, dezvoltată sau mai bine definită; acestea au și beneficii de sănătate, precum stimularea dezvoltării sistemului osos, scăderea glicemiei, efecte pozitive în controlul greutății și îmbunătățirea posturii, potrivit Harvard Health.

 3. Antrenament pentru flexibilitate

Flexibilitatea este un aspect important în performanța fizică, aceasta fiind cea care le permite mușchilor să se întindă. Exercițiile de flexibilitate ar trebui să facă parte din orice antrenament desfășurat în siguranță, ca încălzire la începutul său, însă există și antrenamente care se concentrează pe acestea.

Antrenamentele pentru flexibilitate sunt ideale atât pentru sportivi care doresc să scadă riscul unor accidentări, cum ar fi întinderile musculare, cât și pentru persoanele care se simt mai puțin flexibile, pe măsură ce trece timpul, și doresc să combată acest efect al îmbătrânirii.

 4. Antrenament pentru echilibru

Acest tip de antrenament este mai rar, însă are utilitatea sa. Aceste antrenamente se axează pe creșterea capacității de a-ți păstra stabilitatea, ceea ce poate fi benefic pentru mai multe categorii de persoane. Atleții și practicanții de sporturi, fie ei amatori sau profesioniști, pot preveni astfel o serie de accidentări, iar persoanele în vârstă pot preveni deteriorarea capacității de a-și menține echilibrul.

Antrenamentul pentru echilibru are și alte beneficii, pe lângă scăderea riscului de accidentare și îmbunătățirea stabilității, cum ar fi creșterea vitezei de reacție și a agilității sau îmbunătățirea posturii.

 5. Antrenament aerob

Acest antrenament este caracterizat de efort de intensitate medie sau mică, dar de o durată prelungită. Practic, este nevoie de atingerea unui echilibru optim între aportul de oxigen și consumul acesteia, la nivelul musculaturii, astfel încât efortul să poată fi susținut pe o durată mai lungă.

Antrenamentul aerob este ideal dacă ai ca obiective: creșterea rezistenței fizice, pierderea în greutate, creșterea performanței și întărirea sistemului cardiovascular.

 6. Antrenament anaerob

Antrenamentul anaerob presupune efort peste medie, dar de o durată scurtă, în care musculatura consumă mai mult oxigen decât este capabil organismul să îi ofere. Exemple includ sprintul, culturismul și ciclismul rapid.

Optează pentru antrenamente anaerobe dacă îți propui dezvoltarea rezistenței, accelerarea pierderii în greutate, creșterea și volumizarea mușchilor sau tonifierea musculară.

 

Aceste tipuri de antrenamente nu se exclud reciproc - spre exemplu, antrenamentul de tip anaerob se suprapune frecvent cu cel de anduranță, atât ca tipuri de exerciții, cât și ca intensitate. Lista antrenamentelor nu este una exhaustivă; apar mereu noi tipuri de antrenamente care îmbină elemente din aceste antrenamente de bază.