Ultimele ore! -25% la comandă de +99RON COD: 25FLASH + până la 4 batoane CADOU

> VEZI OFERTA

Acizii graşi omega-3

Acizii graşi omega-3

Uleiul de peşte conţine în abundenţă acizi graşi omega-3, care este dovedit ştiinţific că ajută la îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare şi la reglarea nivelului de glucoză din sânge, pe lângă faptul că acţionează ca agenţi anti-inflamatori şi ca agenţi de ardere a grăsimilor.

Studiile realizate pe animale raportează de asemenea o creştere a masei slabe prin suplimentarea cu ulei de peşte, sugerând că aceste grăsimi specifice ar putea creşte anabolismul. În ceea ce priveşte cercetarea umană, există studii care susţin acizii graşi omega-3 ca agenţi de creştere anabolică, însă acest efect a fost înregistrat doar în condiţii de descompunere musculară (spre exemplu în rândul populaţiei mai bătrâne sau în rândul pacienţilor bolnavi de cancer).

Ceea ce este important pentru culturişti, dovezile recente ilustrează că luarea de acizi graşi omega-3 în faţa hiperaminoacidităţii (care apare când consumaţi un shake din izolat proteic din zer) şi hiperinsulinism (care apare când ingeraţi carbohidraţi cu digestie rapidă) duce la o creştere considerabilă a anabolismului.

Potrivit unui articol publicat în Clinical Science, oamenii de ştiinţă de la Washington University School of Medicine (St. Louis, MO) au evaluat efectele anabolice ale suplimentării cu acid gras omega-3 în condiţii de hiperaminoaciditate şi hiperinsulinism.În cadrul studiului nouă bărbaţi şi femei sănătoşi cu vârste cuprinse între 25-45 ani au fost supuşi unor infuzii cu izotop stabil trasor şi biopsii musculare înainte şi după opt săptămâni de suplimentare cu acizi graşi omega-3.

Infuziile au fost folosite pentru a evalua rata de sinteză a proteinei musculare şi semnalarea anabolică în condiţii de referinţă şi în timpul infuziei cu insulină şi aminoacizi. În mod interesant, doar suplimentarea cu acizi graşi omega-3 nu a afectat anabolismul; cu toate acestea, când a fost combinată cu hiperaminoaciditate şi hiperinsulinism, s-a înregistrat o creştere cu 34 % a ratei de sintetizare fracţională a proteinei musculare şi o creştere cu 50 % a principalilor factori anabolici de semnalare (mTOR şi p70S6K). Ba mai mult, biopsiile musculare a dezvăluit o creştere a concentraţiei de proteină musculară şi a mărimii celulelor musculare.