-20% la toată comanda COD: PRO20 + CADOURI în cont > VEZI DETALII

Zincul: de ce este important. 7 beneficii ale zincului

Zincul: de ce este important. 7 beneficii ale zincului

Al doilea cel mai prezent mineral din corp, după fier, zincul este o substanță nutritivă minerală esențială pentru funcționarea optimă a organismului. Din fericire, zincul este disponibil în numeroase alimente, în special în carne, pește, fructe de mare, produse lactate, ouă și, în cantități mai mici, în anumite fructe și legume: broccoli, sfeclă roșie, ciuperci, cartofi, ananas, mango, căpșuni și banane.

Există totuși numeroase situații în care deficiența de zinc se poate instala, simptomele sale evidențiind rolul atât de important al zincului în corp. Mai multe categorii de persoane se confruntă cu riscul dezvoltării deficienței de zinc: cei cu diete vegetariene restrictive, nou-născuții și copiii, persoanele cu diaree, cei care au un sindrom de malabsorbție, persoanele cu boli intestinale inflamatorii, persoanele de peste 65 de ani și cei care suferă de boli de ficat cauzate de alcoolism. În toate aceste cazuri, este recomandată creșterea aportului de zinc prin suplimente.

Află la ce este bun zincul pentru organism prin aceste 7 beneficii ale sale:

 1. Îmbunătățirea performanței fizice

Zincul contribuie la creșterea nivelului a trei hormoni cu rol anabolic: testosteronul, factorul de creștere de tip insulinic 1 și somatropina (hormonul de creștere). În lipsa unui nivel optim de zinc, acești trei hormoni vor fi afectați, cu impact negativ asupra performanței fizice, inclusiv a puterii și capacității de recuperare după efort.

În ciuda importanței zincului în contextul activității fizice intense, se pare că atleții de performanță au un risc mai mare de deficiență de zinc decât populația generală, din cauza dietei specifice, cu un aport disproporționat de carbohidrați. Conform unui studiu pe această temă, 90% din atleții de performanță consumă insuficient zinc prin alimentație. Consecințele deficienței de zinc la atleți includ anorexie, pierdere în greutate, stări de oboseală, anduranță scăzută și risc de osteoporoză. Problema este agravată de dificultatea detectării deficienței ușoare de zinc, deoarece indicatorii acestui mineral nu sunt preciși.

Mai mult, alte studii arată importanța zincului pentru persoanele care doresc creșterea masei musculare. Suplimentele cu zinc au fost corelate cu o creștere mai mare a masei musculare, prevenind deficiența de zinc care apare frecvent în rândul celor care se antrenează cu greutăți și care duce la mărirea activității catabolice din corp.

2. Vindecare accelerată

Rănile se vindecă mai rapid atunci când în organism există un nivel adecvat de zinc. De la ulcere, la răni la nivelul pielii, închiderea completă a mai multor tipuri de răni necesită zinc. Mai exact, acest mineral este implicat în toate fazele vindecării, inclusiv repararea pielii și prevenirea infecțiilor locale. De aceea, în cazul rănilor persistente, suplimentele cu zinc pot fi de ajutor.

3. Fortifierea sistemului imunitar

Rolul zincului în funcționarea corectă a sistemului imunitar este cunoscută de ceva timp. Un studiu din 1994 demonstra că un nivel suboptimal de zinc este puternic corelat cu o funcție imună afectată. Mecanismul prin care zincul contribuie la sistemul imunitar este legat de celulele T. În cazul în care nu există suficient zinc în organism, crește riscul de infecție, inclusiv de pneumonie.

4. Susținerea sistemului cardiovascular

Un alt beneficiu al zincului apare la nivelul sistemului cardiovascular, prin efectele sale protectoare în raport cu boala arterială coronariană și cu cardiomiopatia. Într-un studiu, se explică rolul critic al zincului intracelular pentru semnalizarea redox. Ischemia și infarctul duc la eliberarea zincului din proteine, provocând leziuni miocardice, situații în care s-a demonstrat că suplimentarea nivelului de zinc previne deteriorări ulterioare și îmbunătățește funcția cardiacă. 

5. Sănătatea pielii

Zincul ajută pielea în mai multe moduri decât doar prin vindecarea rănilor. Proprietățile antiinflamatoare ale zincului îl fac util în numeroase probleme și afecțiuni ale pielii. Potrivit Medical News Today, acestea includ: acneea, negii, vitiligo, psoriazisul, ulcerele aftoase, alopecia areata și boala lui Behçet. Studiile arată că zincul, atât în forme topice, cât și în cele de supliment oral, tratează acneea prin ameliorarea inflamației, inhibarea dezvoltării bacteriei P. acnes și scăderea activității glandelor sebacee.

 6. Combate degenerarea maculară

Degenerarea maculară datorată vârstei este o afecțiune care conduce la pierderea vederii, prin deteriorarea maculei - partea anatomică a ochiului care asigură claritatea vederii centrale. Una din cele mai comune cauze ale pierderii vederii la persoanele vârstnice, această afecțiune poate fi întârziată prin suplimentarea cu zinc, lucru confirmat de mai multe studii, în special dacă aceste suplimente sunt însoțite și de alte tratamente.

 7. Contribuie la sănătatea aparatului reproducător

Zincul ajută la multe alte procese din corp, având în vedere că este necesar pentru activitatea a peste 300 de enzime. Un beneficiu suplimentar care merită menționat este cel al rolului său în funcționarea corectă a aparatului reproducător, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Așa cum am menționat, zincul este implicat în producția testosteronului. În plus, acesta are un rol în producția spermatozoizilor, iar deficiența de zinc poate crește riscul de hipertrofie a prostatei. În cazul femeilor, zincul are impact asupra dezvoltării ovulului și asupra reglării ovulației. Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, deficiența de zinc este corelată cu scăderea fertilității.

Sursă foto: Freepik