Doar 24 ore! până la -50% la o selecție de produse + până la 4 CADOURI

> VEZI OFERTA

Proteinele, intre mit si adevar: 4 idei false despre proteine

Proteinele, intre mit si adevar: 4 idei false despre proteine

Rolul unui aport corect de proteine pentru buna funcționare a organismului, dar și pentru atingerea unor obiective fizice precum tonifierea, definirea sau creșterea masei musculare este de necontestat. Importanța proteinelor a condus însă și la discuții și idei mai mult sau mai puțin corecte pe această temă. Spre exemplu, principalele întrebări cu privire la proteine (Câte proteine să consum? Din ce surse? Când e cel mai bine să le consum?) au fost punctul de plecare pentru o serie de mituri sau informații lipsite de precizie.

Înțelegerea proteinelor și a rolului lor complex în organism nu este simplă, iar generalizările și simplificările pe această temă au ajutat la formarea unor adevărate mituri. Înțelegerea clară și corectă a proteinelor și rolului lor în organism este esențială atât pentru atingerea unor obiective fizice, cum ar fi slăbirea sau creșterea masei musculare, cât și pentru menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate.

 

MIT: Necesarul zilnic de proteine se calculează în funcție de greutatea corporală

Ca să ne optimizăm alimentația, e nevoie să știm de câte calorii avem nevoie zilnic, dar și de cantitatea, respectiv proporția de proteine, glucide și lipide. Pentru calcularea necesarului zilnic de proteine, există formule simpliste, cum ar fi: pentru fiecare kilogram din masa corporală, trebuie consumat un gram de proteină pe zi. De asemenea, conform DRI (un indicator privind aportul alimentar de referință), consumul recomandat de proteine ar fi de 0,8 grame pe zi.

În realitate, există mai mulți factori care au impact asupra aportului zilnic ideal de proteine, așa că pot exista variații mari între necesarul de proteine al persoanelor cu aceeași greutate. Nivelul de activitate fizică, obiectivele fizice, vârsta, masa musculară și starea de sănătate sunt toți factori care determină cantitatea zilnică ideală de proteine pentru o persoană.

 

MIT: Consumul de proteine în exces îți poate afecta rinichii

Un mit care s-a perpetuat de-a lungul timpului este că persoanele care au un consum prea mare de proteine se pot confrunta cu boli ale rinichilor. Un studiu pe această temă arată că acest lucru este valabil doar pentru persoanele care au deja afecțiuni ale rinichilor sau ficatului. Concluzia studiului a fost că restrângerea cantității de proteine poate fi benefică în cazul bolilor de rinichi, dar că nu există dovezi că persoanele sănătoase ar avea rinichii afectați, chiar și după decenii în care au avut o dietă cu un conținut ridicat de proteine.

Astfel, chiar dacă proteinele în exces solicită suplimentar rinichii din cauza fenomenului de hiperfiltrare, adulții sănătoși nu ar trebui să aibă probleme din această cauză.

 

MIT: Proteinele nu îngrașă

În multe cure de slăbire, este recomandat un consum mai mare de proteine și unul mai redus de carbohidrați, pe lângă scăderea caloriilor zilnice. Proteinele oferă o senzație de sațietate și contribuie la construirea de masă musculară. Consumate în exces, însă, proteinele pot compromite o cură de slăbire.

Atunci când îi oferi corpului tău mai multe proteine decât are nevoie, acestea nu mai sunt folosite pentru a menține, repara și crește celule, ci sunt transformate în glicogen, care, la rândul rău, este schimbat în glucoză. Dacă energia din glucoză nu este utilizată, ea se transformă în grăsime corporală. Prin urmare, o cantitate prea mare de proteine, dacă este însoțită de un nivel insuficient de activitate fizică, poate conduce la îngrășare.

 

MIT: Consumul de proteine îți face mușchii voluminoși

Acest mit circulă în special în rândul femeilor, în legătură cu suplimentele proteice. Unele persoane evită consumul de suplimente nutritive care conțin proteine, crezând cred că mușchii lor vor deveni automat mult mai voluminoși și că vor avea un aspect mai puțin feminin. De fapt, în absența unor antrenamente regulate, orientate expres către volumizarea masei musculare, acesta nu este un risc. Chiar și cu efort fizic adecvat, profilul hormonal al femeilor face volumizarea masei musculară un proces destul de dificil.

 

Sursă foto: Free Pik