Flash Deals - 24 ore! -50% la Creatină monohidrată și Creapure + până la -35% la o selecție de produse

> VEZI OFERTA

Dieta ketogenică: impact și beneficii

Dieta ketogenică: impact și beneficii

Dieta ketogenică devine din ce în ce mai populară. Aceasta a stârnit interesul multor persoane din motive care depășesc obiectivele de pierdere în greutate. De-a lungul timpului, dieta ketogenică a făcut subiectul mai multor studii, în urma cărora s-au descoperit diferite beneficii pe care le poate avea asupra organismului. Totodată însă, aceasta poate prezenta și o serie de riscuri, fiind nepotrivită pentru anumite persoane.

Având în vedere că efectele dietei ketogenice nu se limitează la slăbit, e important să cunoști beneficiile și riscurile acesteia înainte să o începi.

Ce este dieta ketogenică 

Alimentația specifică dietei ketogenice limitează substanțial carbohidrații, eliminându-i complet pe cei rafinați și concentrându-se în schimb pe grăsimi și proteine. Există mai multe tipuri de diete ketogenice, una din diferențe fiind raportul dintre grăsimi și proteine: inițial, această dietă se concentra pe grăsimi, însă au apărut variații cu un consum mai mare de proteine. Printre alimentele consumate frecvent în cadrul dietei ketogenice, se numără carnea, lactatele, ouăle, peștele, nucile, uleiurile, semințele și legumele fibroase.

Indiferent de tipul dietei ketogenice, toate se bazează pe declanșarea procesului de cetoza (cunoscută și ca ketoză). Privând corpul de cantitatea obișnuită de carbohidrați, acesta va folosi ca sursă de energie țesutul adipos, ceea ce are ca rezultat producerea cetonelor. Există diferențe de la individ la individ, însă se estimează că această schimbare durează între 2 și 4 zile cu un consum între 20 și 50 grame de carbohidrați, conform Harvard Health Publishing. Trecerea la cetoză este însoțită de o serie de simptome neplăcute, grupate sub denumirea de „gripă keto”, care poate varia, în funcție de persoană, de la senzații de oboseală, la probleme digestive și insomnii.

O sănătate orală mai bună 

Alimentația specifică unei cure ketogenice are o serie de avantaje pentru sănătatea orală, în special datorită eliminării zahărului și reducerii substanțiale a carbohidraților. Această schimbare alimentară duce la reducerea plăcii bacteriene, prevenirea cariilor noi sau oprirea avansului celor existente, precum și la reducerea afecțiunilor gingivale.

Totuși, menționăm că efectele cetozei asupra sănătății orale includ și aspecte mai puțin plăcute, dar temporare. Te poți confrunta cu schimbări la nivelul acidității salivei, gură uscată și respirație neplăcut mirositoare, cel puțin până se adaptează corpul la schimbările provocate de cetoză. Ca să combați aceste efecte, consumă multă apă (poți adăuga ierburi ce împrospătează natural respirația, cum ar fi menta), menține o rutină strictă de igienă orală și mestecă gumă fără zahăr.

Un risc mai mic de a dezvolta anumite cancere

Cu toate că este nevoie de mai multe cercetări pe acest subiect, câteva studii sugerează un efect pozitiv al dietelor ketogenice asupra anumitor cancere. Spre exemplu, aceasta poate fi ținută, în anumite cazuri, pe durata chimioterapiei și radioterapiei, deoarece conduce la stres oxidativ mai mult în celulele canceroase decât cele sănătoase. De asemenea, unele studii arată un posibil rol preventiv, aceasta fiind asociată cu un risc mai mic de anumite cancere. 

Menținerea sub control a epilepsiei 

Dieta ketogenică poate reduce numărul crizelor de epilepsie, un aspect care a fost confirmat de numeroase studii. Eficacitatea acestei diete este mai mare în cazul copiilor cu crize focale de epilepsie și a persoanelor cu epilepsie care nu au răspuns la tratamente convenționale.

Riscurile dietei ketogenice

Dieta ketogenică este benefică pentru majoritatea persoanelor care doresc să slăbească, însă aceasta nu ar trebui să fie menținută pe termen lung, în special din cauza conținutului mare de grăsimi și a interzicerii unor alimente sănătoase, bogate în nutrienți. Menținerea pe termen lung a acestei diete poate conduce la complicații precum pietre la rinichi, proteine în exces în sânge, deficiențe de vitamine și minerale și creșterea depozitelor de grăsime în ficat.

O parte din riscuri sunt asociate cu gripa keto, care poate lua forme mai severe în cazul unor persoane, care se pot confrunta cu: glicemie scăzută, constipație, oboseală, stări de greață, vărsături și dureri de cap. De asemenea, cetoza poate afecta performanța fizică, însă, în anumite cazuri, pierderea în greutate poate compensa acest efect.

Dieta ketogenică nu este potrivită pentru orice persoană. Printre cei care ar trebui să o evite, se numără persoanele cu diabet insulino-dependente, persoanele cu tulburări alimentare, persoanele cu afecțiuni la ficat și femeile însărcinate sau care alăptează.

Există diferențe între tipurile diferite de diete ketogenice și între opțiunile alimentare individuale, iar acestea au impact asupra beneficiilor și riscurilor asociate cu dieta. Spre exemplu, efectele asupra colesterolului și sănătății cardiovasculare depind de alegerea unor grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, și evitarea sau reducerea celor nesănătoase, cum ar fi margarina sau șoriciul.

Prin urmare, ca să maximizezi beneficiile unei diete ketogenice, este important să optezi pentru alimente bogate în grăsimi și proteine care sunt totodată sănătoase și nutritive, evitând produsele procesate și rafinate.

Sursă foto: Pexels