-20% la toată comanda COD: PRO20 + CADOURI în cont > VEZI DETALII

Colagenul și suplimentele nutritive cu colagen: ce ar trebui să știi

Colagenul și suplimentele nutritive cu colagen: ce ar trebui să știi

Colagenul are beneficii atât de numeroase, încât suplimentele cu această proteină sunt consumate de categorii foarte diverse de persoane. Lista este lungă: de la cei care vor să-și dezvolte masa musculară și sportivi care vor să-și protejeze articulațiile, până la persoane în vârstă care doresc o piele mai frumoasă și să prevină afecțiuni precum artrita sau osteoporoza.

Ce este colagenul

Colagenul este o proteină care se găsește în celule și țesuturi animale. Este una dintre cele mai frecvente proteine la mamifere: în corpul uman, peste 30% din proteinele din corp fac parte din această categorie. Colagenul oferă rezistență, elasticitate și sprijin pielii, oaselor, ligamentelor și altor țesuturi conjunctive.

Există numeroase forme de colagen, însă tipurile I, II și III sunt cele mai răspândite. Fiecare are o funcție diferită, dar toate au un rol esențial în a-ți păstra sănătatea. Tipul I de colagen contribuie la integritatea pielii, tendoanelor, oaselor și ligamentelor. Tipul II are un rol în formarea cartilajului, iar tipul III în cea a mușchilor și a vaselor de sânge. 

 

Lipsa de colagen: efecte negative

Scăderea producției de colagen este un proces normal în timp. Pe măsură ce avansăm în vârstă, producția de colagen încetinește din cauza degradării fibrelor de elastină (care sunt responsabile pentru menținerea pielii întinse), ceea ce provoacă laxitate. Astfel, consecințele lipsei de colagen sunt vizibile, apărând semne la nivelul pielii, dar și simțite, fiind prezente la nivelul articulațiilor și al musculaturii. De asemenea, un nivel deficitar de colagen poate fi resimțit și prin simptome de oboseală, scădere a tonusului muscular și afectare a circulației periferice.

Nu doar îmbătrânirea duce la o lipsă a colagenului în corp, ci și dietele deficitare și stilul de viață. Spre exemplu, atunci când dorești să crești masa musculară a corpului, e nevoie de mai mult colagen decât de obicei. Prin urmare, efortul fizic intens ar trebui însoțit de un consum de colagen mai ridicat.

 

Surse de colagen

Dacă vrei să beneficiezi de un aport mai mare de colagen, alimentele precum puiul, peștele și albușul de ou sunt foarte indicate. Multe alimente naturale nu oferă colagen, ci substanțe necesare în sinteza acestuia. Acestea includ citricele, afinele, fructe tropicale precum mango, kiwi și ananas, usturoiul, varza kale, leguminoasele, caju, roșiile și ardeiul gras.

E bine să știi că există și alimente al căror consum poate afecta nivelul de colagen din corp. Zahărul și carbohidrații rafinați pot avea acest efect, din cauza acțiunii lor inflamatoare, potrivit Healthline.

 

Suplimentele cu colagen

Cel mai eficient mod de a oferi organismului mai mult colagen este prin suplimente nutritive. Cu siguranță nu vei avea probleme în a găsi o formă de colagen ca supliment alimentar pe placul tău: poți opta între colagen lichid, colagen fiole și capsule cu colagen. Suplimentele de colagen provin din mai multe surse, inclusiv animale (de obicei vaci), pești sau plante. Cu toate acestea, unele cercetări au arătat că dozele de colagen vegetal consumate oral nu sunt la fel de eficace ca cele de colagen derivat din animale.

 

Beneficiile suplimentelor cu colagen

Sportivii și alte persoane care fac fitness sau diferite antrenamente fizice pot lua suplimente de colagen pentru dureri articulare, dureri musculare sau pentru a contribui la accelerarea timpului de recuperare după efort. S-a demonstrat că suplimentarea cu colagen îmbunătățește mobilitatea articulațiilor prin lubrifierea suprafețelor cartilajului care le acoperă pe acestea, oferind în același timp o acoperire de protecție în jurul tendoanelor. În plus, acest supliment ajută la menținerea densității osoase sănătoase la nivel celular, precum și la scăderea inflamației.


Cu toate că beneficiile suplimentelor cu colagen sunt numeroase, acestea pot fi sintetizate astfel:

  • dezvoltarea mai rapidă a masei musculare și un nivel mai mare de sinteza musculară în urma exercițiilor fizice;
  • îmbunătățirea sănătății pielii, oferindu-i mai multă elasticitate și mai multă hidratare;
  • ameliorarea durerilor articulare și reducerea simptomelor osteoartritei;
  • prevenirea scăderii masei osoase și îmbunătățirea densității minerale osoase;
  • promovarea sănătății sistemului cardiovascular, prin protejarea arterelor.