ANTRENAMENT PENTRU BRAŢE

ANTRENAMENT PENTRU BRAŢE

Oricine îşi doreşte o pereche de braţe mari… senzaţia de putere, mâneca plină a tricoului, venele de pe antebraţ; dincolo de satisfacţia personală îţi dau un aspect atletic şi vor atrage întotdeauna privirile femeilor.

MUŞCHII

Braţul este format din trei grupe musculare principale:
Bicepsul - are ca funcţie principală flexia antebraţului pe braţ. Este format din două capete, unite printr-un tendon comun pe antebraţ. Capul lung acţionează şi la mişcări de ridicare a braţului.
Brahialul - este un muşchi mic, situat sub muşchiul biceps, nu dă volum braţului dar, bine dezvoltat, poate da detaliu atunci când braţul este văzut din exterior, mai ales încordat. Brahialul ajută bicepsul în mişcarea de flexie.
Tricepsul - realizează extensia antebraţului. Este format din trei capete, cu funcţii uşor diferite, dar care se unesc într-un tendon comun pe antebraţ, ca şi în cazul bicepsului.
Bicepsul şi tricepsul mişcă antebraţul în sensuri opuse, deci sunt muşchi antagonişti.
Muşchii antebraţului - sunt într-un număr relativ mare, cu funcţii diverse de flexie, extensie, abducţie, aducţie a pumnului şi degetelor.

EXERCIŢIILE
Biceps
Flexiile cu bara din picioare.
Un exerciţiu clasic, un “mass builder” promovat de garda veche. Execuţia corectă presupune tălpile la lăţimea umerilor, vârfurile uşor îndreptate în afară, spatele drept, fesele contractate, privirea înainte. Niciodată nu ai voie să te apleci (în faţă sau în spate) sau să dai un impuls cu ajutorul picioarelor, coloana fiind supusă unui risc mare de accidentare. Priza va trebui să o găseşti în funcţie de modul cel mai confortabil de execuţie pentru tine.
Avantaje: creşteri rapide de masă şi forţă.
Dezavantaje: risc de accidentare pentru spatele inferior, antebraţe.

Flexiile cu gantere din picioare.
Un exerciţiu asemănător, doar că în loc de bară se folosesc ganterele. Se pot face alternativ sau simultan.
Avantaje: creşteri rapide de masă şi forţă, cursa completă a mişcării, control mai bun asupra greutăţii.
Dezavantaje: risc de accidentare pentru spatele inferior.

Flexii cu gantere din şezând pe banca înclinată la 45 de grade.

Avantaje: siguranţa (spatele este fix şi greutatea este preluată parţial de spătar), cursa extinsă a mişcării (în poziţia iniţială muşchiul este foarte bine întins), izolare foarte bună a mişcării.

Flexii la banca Scott.
Pot fi lucrate cu bara sau cu gantera, cu un braţ sau la aparatespeciale. Dezavantaje: contracţie scăzută în punctul de vârf, pericol de accidentare în partea de jos a mişcării sau la ridicarea/aşezarea barei de şi pe suporţi.
Avantaje: izolare foarte bună a mişcării, folosirea unor greutăţi mari în siguranţă.

Flexii concentrate.
Presupun o poziţie aplecată sau verticală, cu cotul depărtat de corp. Pot fi făcute cu cotul sprijinit pe genunchi, cu pieptul sprijinit de o bancă sau la aparate speciale.
Dezavantaje: nu permit folosirea unor greutăţi foarte mari.
Avantaje: izolarea superioară a mişcării, contracţie de vârf foarte bună, siguranţă.

Flexii la cabluri.
Se pot face teoretic o infinitate de variante folosind cablurile, în funcţie de unghiul după care se flexează antebraţul pe braţ. Poţi folosi flexiile la cabluri chiar ca exerciţii de bază în antrenamentul tău, cu o mişcare controlată şi o greutate suficient de mare poţi obţine o dezvoltare la fel de bună ca în cazul exerciţiilor cu greutăţi libere.

Flexiile “ciocan” şi flexiile inverse (cu priză pronaţie)
Adaugă diversitate în antrenamentul bicepsului, implicând mai mult muşchii antebraţului şi brahialul. Le poţi introduce încă de la început în antrenamentul tău, în funcţie de obiective.

Exerciţiile pentru spate.
La exerciţiile de ramat sau tracţiuni în funcţie de priză, bicepsul şi antebraţele sunt implicate într-o măsură mai mică sau mai mare.
Tracţiunile cu priză apropiată (mai mică decât lăţimea umerilor) şi supinaţie (palmele spre corp) lucrează foarte bine bicepsul şi pot fi folosite atât la începutul antrenamentului de biceps ca încălzire, dar şi la final, pentru a epuiza complet muşchiul.
În cazuri extreme, de lipsă de timp sau de mijloace poţi folosi doar tracţiunile ca antrenament de biceps, dar asta presupune folosirea unor greutăţi mari şi o concentrare specială. Încearcă să simţi mişcarea în biceps, ajutând mişcarea cât mai puţin cu muşchii spatelui.

Triceps
Extensiile din culcat.
Pot fi făcute cu bara, sau cu gantera, cu o mână, cu braţele drepte sau înclinate spre spate la 45 de grade. Caută varianta la care simţi că lucrează cel mai bine muşchiul şi începe cu o greutate mică, ducând forma de execuţie la perfecţiune.
Este un exerciţiu care îţi poate oferi rezultate foarte bune dar este în acelaşi timp foarte periculos.
Avantaje: câştiguri rapide de masă şi forţă, lucrând toate cele trei capete ale muşchiului.
Dezavantaje: forma de execuţie se învaţă mai greu, riscul crescut de accidentare.

Extensiile deasupra capului
Este un exerciţiu de izolare foarte bun şi completează foarte bine un antrenament care conţine mişcări de împins (împins cu priză îngustă, flotări la paralele). Se pot face cu bara sau cu gantera, dar cu măsuri speciale de siguranţă, încălzire suficientă şi greutăţi mici.
Avantaje: completează foarte bine exerciţiile de bază, compuse, nu necesită aparate speciale.
Dezavantaje: riscul mare de accidentare.

Extensiile din aplecat cu gantera
Avantaje: contracţie bună în partea de vârf a mişcării, nu necesită aparate speciale, lucrează capul lateral al tricepsului, partea vizibilă atunci când braţul stă relaxat pe lângă corp.
Dezavantaje: forma de execuţie trebuie respectată foarte bine şi trebuie evitată tentaţia greutăţilor mari.

Extensiile la helcometru
Se pot face cu diferite prize, cu bara sau cu frânghia. Se pot face cu ambele braţe, corpul privind spre cabluri sau cu un singur braţ, cu corpul perpendicular pe aparat.
Avantaje: completează bine mişcările de împins pentru umeri sau pentru piept, permit folosirea de greutăţi mari şi a metodelor de creştere a intensităţii.
Dezavantaje: contracţie slabă în partea de vârf a mişcării

Flotarile la paralele
Un exercitiu excelent pentru partea superioară a corpului, lucrând pieptul, umerii şi tricepsul, în funcţie de poziţia corpului, poziţia palmelor şi distanţa dintre ele.
Pentru ca tricepsul să preia cea mai mare parte din efort ţine mâinile apropiate şi coatele pe lângă corp.
Avantaje: creşteri rapide de masă şi forţă, într-un exerciţiu economic, lucrând mai multe grupe importante simultan, completează bine exerciţiile de împins pentru umeri.
Dezavantaje: este lucrat de obicei la sfârşitul antrenamentului de piept, deci numai există suficientă energie pentru triceps. Dacă este lucrat într-un antrenament special pentru triceps va afecta refacerea pieptului şi a umerilor.

Împinsul cu priză îngustă
Un alt exerciţiu de bază, compus, preferat de mulţi pentru efectele sale deosebit de bune.
Ca o precauţie specială, urmăreşte siguranţa şi poziţia încheieturii mâinii, greutăţile mari folosite pot afecta această zonă.
Avantaje: progrese rapide şi implicarea pieptului şi umerilor, în special dacă nu ai timp suficient pentru a merge la sală.
Dezavantaje: pericolul de accidentare şi greutăţile mari cu care trebuie să lucrezi.

Aparatele speciale
Oferă o mişcare controlată şi o siguranţă sporită, cu condiţia ca aparatele să fie de calitate şi bratul reglabil. Ţine tot timpul cotul în dreptul axului.

Exerciţiile pentru piept, umeri şi spate
Tricepsul este implicat în mod eficient în mişcările care lucrează pieptul: împinsul culcat (cu cât e mai îngustă priza cu atât este mai implicat tricepsul), împinsurile pentru umeri, flotările la paralele.
Tricepsul poate fi lucrat foarte eficient numai cu exerciţiile de mai sus, în special cu împinsul cu priză îngustă şi flotările la paralele. Totuşi, pentru o dezvoltare completă şi atingerea unor detalii deosebite va trebui să adaugi cel puţin un exerciţiu de izolare.
Capul lung al tricepsului, cel care se leagă de omoplat este implicat chiar în mişcările de tracţiune.

Antebraţul
Antebraţele sunt implicate, în general, în toate mişcările care presupun apucarea unei bare sau gantere. Tracţiunile, flexiile, chiar şi exerciţiile de împins lucrează această zonă. Totuşi, dacă vrei mai multă forţă, mai mult volum şi mai multe detalii ai la dispoziţie şi exerciţii specifice: flexiile inverse şi flexiile “ciocan”, flexia pumnului cu bara sau gantere, extensia pumnului cu bara sau gantere, flexia degetelor folosind un aparat special, un cerc de cauciuc sau chiar o minge de tenis.

ALEGEREA EXERCIŢIILOR, NUMĂRULUI DE SERII ŞI REPETĂRI.
În concepţia clasică exerciţiile erau împărţite în exerciţii “de bază” şi exerciţii “de izolare”. Având în vedere că bicepsul are o funcţie bine definită şi este implicat într-o gamă foarte restransă de mişcări această împărţire este artificială şi provine din vremea când ştiinţa sportului cât şi aparatele disponibile erau încă la început de drum.
În concepţia modernă, unde siguranţa şi eficienţa primează, se aleg în general două exerciţii, care lucrează muşchiul din două unghiuri diferite. O combinaţie bună este între flexiile din şezând pe banca înclinată şi flexiile concentrate sau la aparat.
Evită să faci exerciţii foarte asemănătoare, cum ar fi flexiile din picioare cu bara şi flexiile la banca Scott cu bara.
Bicepsul este un muşchi mic, nu are nevoie de mai multe exerciţii sau de un volum uriaş de antrenament pentru a creşte.
În cazul tricepsului, existând trei capete şi un volum muscular mai mare, poate fi adăugat încă un exerciţiu, pentru un total de două sau trei. Un exerciţiu compus (flotări la paralele, împins cu priză îngustă) se completează foarte bine cu extensiile la helcometru sau extensiile deasupra capului.
Dupa 1-3 serii de încălzire fă 1-3 serii de lucru, cu o greutate care să îţi permită execuţia a 6-12 repetări în forma corectă.
Ca şi în cazul altor muşchi, poţi folosi metode de periodizare a antrenamentului şi de creştere a intensităţii.

ORGANIZAREA ANTRENAMENTELOR
Poţi lucra bicepsul cu spatele, cu tricepsul sau chiar singur, într-o zi separată. În cazul când lucrezi spate şi biceps în aceeaşi zi, dacă accentul vrei să cadă pe biceps poţi lucra bicepsul la început şi apoi poţi folosi un exerciţiu de preobosire pentru spate (pull over) înainte de a trece la tracţiuni sau ramat. Dacă lucrezi şi spatele la o intensitate mare, fă doar 1 exerciţiu de biceps, a 1 - 3 serii, va fi suficient. Dacă acorzi un antrenament doar bicepsului, nu uita că un muşchi mic nu are nevoie de un volum mare de lucru, 1 - 2 exerciţii a 1 - 3 serii de lucru sunt suficiente, antrenamentul nu trebuie să depăşească 15 - 30 de minute.
Sunt şi variante de antrenament în care se lucrează pieptul şi bicepsul în aceeaşi zi, însă eficienţa lor este limitată de antrenamentul de spate care va urma şi care poate afecta refacerea bicepsului.
Tricepsul poate fi lucrat cu pieptul sau umerii, cu bicepsul sau singur.
La fel ca în cazul bicepsului, dacă îl lucrezi cu pieptul sau umerii ţine cont de acest lucru şi fă doar 1 - 2 serii de lucru din 1 - 2 exerciţii de izolare. Dacă ai lucrat tare la primele exerciţii va fi suficient. Nu pune accentul pe triceps într-un astfel de antrenament, este un muşchi implicat foarte puternic şi dacă este obosit este foarte probabil să îţi ruineze antrenamentul pieptului, chiar dacă foloseşti preobosirea (fluturări cu gantere sau pec-deck).
Lasă între 3 şi 9 zile între antrenamente, pentru o refacere suficientă.
Alternează perioade de antrenament mai intens cu perioade mai relaxate, schimbă la câteva săptămâni numărul de repetări şi serii, pentru a “ataca” toate părţile muşchiului şi toate tipurile de fibre.

Antrenamentul cu care eu am obţinut cele mai bune rezultate este următorul:
• piept şi triceps
• împins înclinat la aparatul Hammer 3 serii de încălzire, 2 serii de lucru
• flotări la paralele 1 serie de încalzire, 2 serii de lucru
• pec-deck 1 serie de încălzire, 1 serie de lucru
• extensii deasupra capului la aparat sau cu gantera 1 serie de încălzire, 1 serie de lucru
• spate şi biceps
• tracţiuni la aparatul Hammer (imită tracţiunile la helcometru cu priză largă, la piept) 2 serii de încălzire, 2 de lucru
• ramat cu gantera sau la aparat 1 serie de încălzire şi 2 serii de lucru
• flexii din şezând pe banca înclinată, cu ambele braţe 1 serie de încălzire, serii de lucru
• flexii concentrate la aparatul Hammer, banca Scott sau cu pieptul sprijinit pe o bancă înclinată şi mâna atârnând în faţă, cu gantera, cu câte un braţ 1 serie de încălzire, 2 serii de lucru
• flexii “ciocan” cu gantera, 1 serie de încălzire, 1 serie de lucru
Antrenamentele se repetau la intervale de 7 zile în perioadele mai lejere şi la 5 zile în perioadele de antrenament intens. Numărul de repetări variază între 3 şi 12, folosind şi metode de creştere a intensităţii la anumite antrenamente: preobosirea, repetările forţate, seturile descrescătoare, seturile compuse, pauzele mici între serii, principiul pauză-odihnă.
Avantajele sunt durata redusă a antrenamentelor (35 - 45 min), siguranţa dată de aparate, unghiurile variate din care sunt lucraţi muşchii. Fiecare trebuie să caute combinaţia de exerciţii, serii, repetări, frecvenţa. Nu te opri la un program de antrenament care a mers pentru cineva anume.

Alte lucruri importante în antrenamentul strategic al braţelor.
Nu uita de umeri. Umerii sunt poate cea mai vizibilă grupă, care îţi poate completa sau ruina aspectul general. Braţele nu trebuie niciodată să pară mai mari decât umerii. Acordă o atenţie deosebită umerilor, mai ales dacă ai o pereche de braţe mari. Nu neglija nici o zonă: deltoidul anterior (îţi dă formă în partea din faţă şi lateral), deltdoidul median (îţi dă lăţime şi rotunjime), deltoidul posterior (completează dezvoltarea părţii de sus a corpului, subdezvoltarea lui fiind poate cea mai frecventă problemă a celor care au urmărit în principal o dezvoltare bună a pieptului şi braţelor). Dacă ai un piept sau spate puternic este posibil ca dezvoltarea braţelor să lase de dorit. Alocă o zi specială pentru ele sau antrenează-le cu prioritate în cadrul aceluiaşi antrenament, după metodele de mai sus.
Tratează fiecare muşchi ca o entitate separată, caută pentru fiecare combinaţia optimă de exerciţii, serii, repetări, număr de antrenamente pe săptămână. Alcătuieşte un program şi testează-l timp de 4 - 6 săptămâni. Apoi fă ajustările de rigoare.
Nu neglija definirea. Un braţ frumos este un braţ cu separare vizibilă între biceps şi triceps, chiar şi în poziţia relaxată. Un “parizer” de peste 45 de centimetri nu valorează cât un braţ definit de 40 - 42. Definirea nu se obţine cu o schemă anumită de serii şi repetări ci cu dietă şi exerciţii aerobice. Seriile de zeci sau sute de repetări vor face prea puţin în direcţia definirii dar vor predispune la pierderi de masă musculară.

SIGURANŢA
Încălzeşte-te bine înainte de fiecare antrenament şi exerciţiu. 5 - 10 min de alergare sau bicicletă, mişcări de gimnastică şi câteva serii cu o greutate foarte mică vor pregăti atât organismul în general cât şi zona vizată pentru antrenament, reducând riscul de accidentare şi mărind performanţa. Alege exerciţiile cu care te simţi confortabil, nu exerciţiile recomandate de colegii de sală. Menţine tot timpul o formă corectă de execuţie, nu folosi greutăţi pe care nu le poţi controla.
Opreşte imediat antrenamentul şi mergi la un medic sportiv dacă apare orice semn de durere în articulaţii sau în tendoane. Nu confunda arsura musculară sau febra musculară cu durerile articulare sau de tendoane. Evită mişcările bruşte sau întrecerile de skandenberg. Te poţi accidenta şi îţi poţi distruge antrenamentele şi progresele pe un termen foarte lung.
Ţine un centimetru de croitorie la îndemână şi măsoară-te o dată pe lună. Măsurătorile trebuie făcute în aceleaşi condiţii (încălzit sau la rece) şi punând banda perpendicular pe braţ. Deşi perimetrul este o măsură a progresului important în final este cum arată braţul tău, nu cât ai “la biceps” sau cât are sau a avut altcineva.
Nu uita: antrenamentul este doar o parte din ecuaţia finală. Alimentaţia, suplimentele şi odihna trebuie să aibă aceeaşi prioritate în programul tău.