Doar 24 ore! până la -50% la o selecție de produse + până la 4 CADOURI

> VEZI OFERTA

Untul de arahide și alimentația sănătoasă: 7 informații utile

Untul de arahide și alimentația sănătoasă: 7 informații utile

Untul de arahide este un aliment favorit al multor persoane. În ciuda faptului că este gustos și nutritiv, untul de arahide este asociat de multe ori cu produsele nesănătoase din comerț - varianta clasică a faimosului PB&J (conține în general unt de arahide cu ingrediente adăugate, pâine albă și gem de fructe). Însă untul de arahide este un aliment sănătos, atât timp cât este 100% natural.

Descoperă răspunsul la cele mai frecvente întrebări despre untul de arahide, ca să îl poți include într-o alimentație sănătoasă:

1. Cum se face untul de arahide

Producția untului de arahide începe prin curățarea arahidelor de coaja tare și continuă prin prăjirea lor. Arahidele sunt apoi decojite complet pentru a obține un unt mai deschis la culoare, sau se păstrează coaja interioară (pielița) bogată în nutrienți, obținându-se astfel unt de culoare mai închisă. Apoi, arahidele sunt măcinate în două etape, rezultând o pastă delicioasă. Metoda optimă de măcinare este la moară cu pietre, deoarece astfel se păstrează cantitatea cea mai ridicată de nutrienți, dar și aroma naturală delicioasă. În funcție de cât de fin sunt măcinate arahidele, se obține un unt crocant sau cremos. De asemenea, untul de arahide diferă în funcție de existența altor ingrediente; în comerț, poți opta între unt de arahide puternic procesat, cu aditivi, sau unt de arahide sănătos, 100% natural, fără zahăr, conservanți sau arome artificiale.

 

2. Câte calorii are untul de arahide

100 de grame de unt de arahide cremos are 588 de calorii, conform Nutrition Data. Aceste date sunt orientative, având în vedere că rețeta și ingredientele pot fi diferite în funcție de producător.  Spre exemplu, în unele cazuri untul de arahide din comerț conține zahăr, caz în care numărul caloriilor crește. În alte cazuri, este natural și nu conține zahăr, caz în care numărul de calorii e mai redus: acest unt de arahide fără zahăr are 569 Kcal.

 

3. Ce informații nutriționale are untul de arahide

Untul de arahide conține multe grăsimi sănătoase, dar este de asemenea bogat în proteine și fibre alimentare. 100 de grame de unt de arahide au în compoziția lor  25,1 g de proteine, 6 g de fibre și 78 mg de acizi grași Omega-3. Untul de arahide este bogat în vitamina B3 (13.4mg/100g), vitamina E (9mg/100g), acid folic (74mcg/100g) și diferite minerale: magneziu (154mg/100g), fosfor (358mg/100g), potasiu (649mg/100g), mangan (1,5mg/100g), calciu (43mg/100g), zinc (2,9mg/100g), cupru (0,5mg/100g) și seleniu (5,6mcg/100g).

 

4. Ce beneficii are untul de arahide

Untul de arahide are numeroase beneficii pentru sănătatea generală, beneficii care includ creșterea masei musculare, datorită conținutului său de proteine, reglarea nivelului de zahăr din sânge și creșterea senzației de sațietate în timpul meselor. Untul de arahide are proteine și grăsimi bune de care organismul are nevoie pentru producerea de energie pe termen lung, precum și obținerea unei senzații de plenitudine. Mai mult, untul de arahide e bogat în vitamine și minerale, ceea ce contribuie la o alimentație echilibrată.

 

5. Pentru cine este potrivit untul de arahide

În cantități mici, untul de arahide este potrivit pentru majoritatea persoanelor care își doresc o alimentație echilibrată și sănătoasă. Conținutul său de proteine îl face ideal pentru cei care doresc să-și dezvolte masa musculară, iar bogăția sa calorică îl face un ajutor în alimentația sportivilor, care consumă multă energie datorită antrenamentelor intense.

Totuși, din cauza conținutului mare de calorii, untul de arahide nu este un aliment potrivit pentru cure de slăbire. De asemenea, fiind produs din arahide, acesta poate fi periculos pentru persoanele cu alergie la alune, care trebuie să-l evite.

 

6. Cum se păstrează untul de arahide

Înainte de a desface un borcan cu unt de arahide, îl poți păstra într-un dulap din bucătărie sau în cămară - practic, în orice loc uscat și întunecat. După desfacere, untul de arahide trebuie păstrat în frigider.

 

7. Cum poți consuma untul de arahide în mod sănătos

În primul rând, alege unt de arahide natural, care nu conține zahăr sau aditivi.

 

În al doilea rând, alătură untul de arahide unor alimente sănătoase și evită dulciurile. Este ideal să îl consumi la micul dejun sau pe post de gustare. O idee de rețetă rapidă și sănătoasă pentru micul dejun este cea de ovăz cu unt de arahide și mere. Poți adapta variantele clasice în care este consumat untul de arahide. Spre exemplu, în loc să-l întinzi pe felii de pâine albă și să adaugi gem, poți opta pentru crackeri din făină integrală și fructe precum căpșuni sau zmeură. Fiind un aliment popular, online vei găsi multe rețete cu unt de arahide.

 

În al treilea rând, fii atent la cantitatea pe care o consumi, datorită conținutului caloric ridicat al untului de arahide.