Sfaturi de nutritie de la Radu Ulici

557 0
557 0

In aceasta saptamana am pregatit un jurnal dedicat comunitatii, un jurnal dedicat voua. Am rugat antrenorii Pro Nutrition Fit Challenge sa ne ajute cu cateva sfaturi de nutritie. I-am intrebat despre rolul hidratarii in antrenamente si despre cum se realizeaza un plan alimentar pentru un anumit obiectiv.

Citeste articolul si afla sfaturile pe care Radu Ulici ni le-a impartasit!

Pentru a creste masa musculara trebuie sa stim ca  aliatii care ne ajuta in acest sens sunt proteinele  si carbohidratii de calitate (intr-o oarecare masura), dar nici un alt element nu va da asa randament ca si o cantitate de proteina de minim 2.5 grame pe kg corp. Atunci cand vrei sa pui masa muscular ar trebui sa eviti total dulciurile si orice tip de junk food. Offseson-ul, asa cum il numesc culturistii, sau perioada de masa trebuie tratata cu seriozitate si strictete pentru  a avea rezultate optime. Perioada de masa nu inseamna liber la orice.

Atunci cand se urmareste tonifierea musculaturii avem nevoie de un regim echilibrat intre protein,  carbohidrati si grasimi sanatoase,  fara dulciuri sau orice alimente cu cantitati considerabile de zahar, fara prajeli, sosuri, paine, si fara sare in exces. Evident tonusul muscular nu avem cum sa il obtinem doar din dieta,  este foarte important si antrenamentul cand urmarim acest aspect.

Pentru a arde grasimi nu exista nici o formula speciala, diete sofisticate sau pasatile minune, singurul lucru care da randament 100% este deficitul caloric. Dar atentie, asta nu inseamna sa te infometezi, trebuie avut grija ca tu sa oferi corpului zilnic nutrienti necesari pentru o buna functionare, dar cu limita la calorii.

Orice plan alimentar se creeaza individual in functie de nevoile celui care il va urma. Planul alimentar se creeaza in functie de scopul urmarit (masa muscular sau arderea grasimilor). Nu exista un plan alimentar care sa functioneze pentru toata lumea la fel, tocmai de aceea nu sunt adeptul dietelor standardizate. Poate unele dau rezultate, dar doar pe termen scurt . Dieta trebuie sa fie personalizata in functie de stilul de viata al individului si scopul urmarit.

Inainte de antrenament nu recomand o masa copioasa si din punctul meu de vedere nu exista nici aici un standard, pentru ca daca vrei sa pui masa muscular iti recomand si o cantitate considerabila de carbo pe langa proteina pre antrenament, dar daca scopul este arderea grasimii si individul are multe kg in plus prefer sa nu adaug carbohidrati.

Mesele ar trebui sa fie odata la 3 ore indiferent de scopul urmarit si cu anumite gustari intre mese.

Pentru o buna functionare a organismului avem nevoie de o alimentatie echilibrata formata din proteina, carbohidrati, fibre si grasimi sanatoase. Carbohidratii ii vom lua in prima parte a zilei fara a combina vreodata carbohidratii cu grasimile. Fibrele trebuie raspandite pe parcursul zilei la fiecare masa la fel ca proteina, iar grasimile in a doua  parte a zilei.

Hidratarea poate parea un subiect banal ignorat de foarte multi practicanti ai sportului, indiferent ca vorbim despre culturism, fitness, fotbal, atletism etc. Sportivii au nevoie de o cantitate mai mare de apa pentru a mentine buna functionare a organismului. Apa transporta electrolitii care au un rol important in organism.

Lasa un comentariu