PUTEREA PĂSTÂRNACULUI

PUTEREA  PĂSTÂRNACULUI

După cum e evident privind silueta sa, păstârnacul e o rudă apropiată a morcovului, dar cu un gust mai dulce și mai pregnant de nucă. Deși nu e la fel de popular precum vărul său portocaliu, păstârnacul e o rădăcinoasă super-versatilă, și poate fi consumat fiert, copt, piure, în formă de spirală sau crud. Alege păstârnac mai mic, pentru că e mai dulce și mai fraged, și încearcă aceste cinci modalități de preparare:

1.CA GUSTARE PLINĂ DE FIBRE
Păstârnacul are fibre solubile și insolubile, despre care s-a arătat că reduc colesterolul din sânge, reducând șansele de a face diabet. Fibrele ajută și la prevenirea eliberării grelinei, hormonul foamei, care îi spune creierului tău să mănânce, reducând posibilitatea de a ronțăi între mese. Înlocuiește năutul cu păstârnac fiert sau piure în rețeta ta preferată de hummus și servește cu morcovi, pentru gustarea “fibroasă” supremă!

2.CA SUPĂ PRIETENOASĂ CU ZÂMBETUL
Păstârnacul e bogat în acid folic, despre care majoritatea oamenilor știu că e un compus esențial în prevenirea defectelor genetice. Dar acidul folic ajută și la prevenția bolilor gingiei și a gingivitei, oferindu-ți acel zâmbet sănătos, de 100 de wați. Fiecare porție de ½ cană de păstârnac fiert conține 45 micrograme de acid folic, adică circa 11% din DZR. Mărunțește două rădăcini de păstârnac într-o supă cu legume sau cu zeamă de carne de pui, roșii conservate, morcovi, țelină, usturoi, pătrunjel, ceapă și mărar pentru a te bucura de doza ta zilnică.

3.CA PIURE CARE TOPEȘTE CALORII
Combină piureul de păstârnac cu cartofii tăi tradiționali de sărbători, pentru a reduce la jumătate caloriile și ca să sporești conținutul de fibre.

4.CA UN ADAOS ENERGIZANT
Păstârnacul conține cupru, mineral esențial pentru producția de ATP în celule. Dă pe răzătoare păstârnac crud și adaugă-în salata de varză, sau taie-l în fâșii-spirale peste salata ta pre- sau post-antrenament pentru a accelera factorul energie, și ca să adaugi, în același timp, o notă distinctivă, dulceagă.

5.CA FRIPTURĂ DE RĂDĂCINOASE PENTRU REFACERE
Potasiul, care se găsește din plin în păstârnac, acționează ca vaso-dilatator, ajutând la distribuirea oxigenului și a nutrienților rapid în mușchi, precum și la eliminarea toxinelor și sprijinirea recuperării. Ia 5 sau 6 căni de rădăcinoase crude, mărunțite (păstârnac, morcovi, rutabaga, cartofi) și amestecă cu trei căței de usturoi tăiați mărunt, ½ cană vin alb, 2 linguri de cimbru proaspăt, tăiat,
ulei de măsline și puțin oțet.
Întinde în mod egal într-un singur strat într-o tavă pentru friptură și coace la 230 de grade timp de 45 de minute, amestecând des,
pentru o coacere uniformă.

PENTRU: PATRU PORȚII
1 kg păstârnac, curățat și tăiat în bucăți de 5 cm (6 medii)
2 linguri ulei de măsline
2 lingurițe oțet balsamic
½ linguriță sare

Adu la punctul de fierbere o oală mare cu apă. Adaugă păstârnacul și fierbe-l până e foarte moale, circa 15-20 de minute. Folosește o spumieră pentru a muta păstârnacul în robotul de bucătărie, păstrând apa în care a fiert. Adaugă uleiul de măsline, oțetul balsamic și sare și mixează până devine fin. Adaugă apă în care a fiert, după caz, dacă amestecul e prea gros.

Informații nutriționale (per porție): calorii 211, carbohidrați 36 g, grăsimi 7,5 g, fibre 9 g, proteine 2 g, sodiu 310, zahăr 10g.