Puterea meditației

Puterea meditației

Corpul tău este un templu și îl tratezi în consecință – alimentându-l cu nutriție, menținându-l puternic și vigilent prin antrenament, și hrănindu-l cu odihnă și liniște când este momentul să îți reîncarci bateriile. Ce faci însă pentru a diminua stresul, pentru a îmbunătăți capacitatea de concentrare sau pentru a face față unor probleme emoționale cum sunt depresia și durerea? Meditația poate să facă asta și chiar mai mult.
„Mulți oameni cred că meditația este o practică care se folosește exclusiv pentru liniștirea minții”, spune Joey Klein, campion în arte marțiale , expert în dezvoltare personală și autor al The Inner Matrix: A Guide to Transforming Your Life and Awakening Your Spirit (Balboa Press, 2014). „O modalitate mai bună de a privi meditația este ca un exercițiu pentru minte, corp, emoții și sistemul nervos. Filozofia mea cu privire la meditație este mai similară felului în care eu privesc dieta și antrenamentul – este un sistem de antrenament pentru a optimiza mintea, emoțiile și corpul.”

Multe Metode de Meditație
La fel cum nu toate clasele de CrossFit sau yoga sunt la fel, nu toate practicile de meditație sunt identice. De fapt, există multe tipuri de meditație care oferă beneficii diferite. Esențialul este să alegi forma de meditație ce creează rezultatele pe care îți dorești să le ai.
Anumite forme de meditație pot diminua semnificativ stresul și anxietatea, în vreme ce altele ajută la crearea stabilității emoționale. „Există practici de meditație care sunt excelente pentru a trece de la o stare emoțională bazată pe frică la o stare emoțională bazată pe dragoste, cum este iubirea, bucuria sau compasiunea, ancorând experiențe care au la bază iubire astfel încât acestea să prevaleze în viața ta de zi cu zi”, spune Klein. „S-a dovedit că alte practici de meditație aduc un beneficiu fizic, epigenetic activând genele care ajută la prevenirea bolilor și stopând acele gene care cauzează apariția bolilor. S-a dovedit că anumite practici de meditație reduc simptomele problemelor de respirație precum astm sau dificultăți de respirație.
„Există de asemenea beneficii pe care le împărtășesc aproape toate formele de meditație. Principalele beneficii sunt efectele neurologice asupra creierului: Meditația transformă felul în care lucrează creierul, activând cortexul prefrontal și diminuând mărimea părții creierului responsabil cu activarea emoțiilor ce au la bază teama.”
Meditația poate fi împărțită în cinci moduri: atenție conștientă(mindfulness), mantra, respirație, conștientizare și meditație în mișcare. Tehnicile de meditație conștientă se folosesc pentru a antrena mintea și emoțiile pentru a lucra în beneficiul tău. Meditația mantra – în care reciți o frază în mod continuu pentru a te ajuta să îți liniștești mintea și să te concentrezi – poate fi de asemenea eficientă în activarea sau inducerea unor stări mai înalte de experiență cum ar fi o senzație profundă de pace sau relaxare.
Există o serie de tehnici de respirație care pot produce schimbări în interiorul corpului tău, care pot oxigena sistemul și diminua sau elimina afecțiuni legate de stres și anxietate. Meditația conștientă este o formă de meditație în care un practicant va folosi diferite tehnici de concentrare mentală sau alte strategii menite a crea o stare de conștiință personală mai mare – felul în care funcționează mintea lor, cum se simt cu emoțiile pe care le trăiesc, sau conștientizarea felului în care reacționează și răspund lumii. Tehnicile de meditație în mișcare includ practici precum qigong și tai chi în care combini mișcarea și respirația într-un anumit mod pentru a antrena sistemul nervos, a relaxa corpul și a induce o stare de bine.

Prin Practică se Obține Perfecțiunea
Dacă ești nouă în ale meditației, o modalitate excelentă de a începe este stând pe o pernă cu picioarele încrucișate sau pe un scaun, înlătură orice îți distrage atenția și concentrează-te asupra respirației. Începe stând jos, închizând ochii și relaxându-ți corpul din cap până-n picioare. Inspiră pe nas timp de patru secunde. Fă o pauză scurtă la vârful inhalării și expiră apoi pe nas timp de patru secunde. Fă o pauză scurtă când ajungi la capătul expirării. Dacă mintea ta este distrasă (și va fi!), concentrează-te ușor înapoi asupra respirației. Repetă apoi acest tipar de respirație timp de cinci minute (progresând în timp până ce ajungi la 20 minute).
Pe măsură ce acest lucru devine mai ușor, poți de asemenea să duci meditația de pe pernă și să o aduci în viața ta de zi cu zi. Poți să faci spre exemplu câteva runde rapide de respirație cu patru părți pentru a te concentra înaintea unei întâlniri importante sau înaintea unei competiții atletice. Părinții pot folosi practici de respirație pentru a-și menține concentrarea și liniștea în timpul momentelor dificile cu copiii.
„Gândește-te la practica meditației ca și când ai începe un plan alimentar sau un program de antrenament”, spune Klein. „Consecvența este esențială, însă dacă ratezi o sesiune pur și simplu reia fără a fi prea dură cu tine însăți. Dacă o faci în același moment și în același loc în fiecare zi, sistemul tău nervos se activează chiar în mod anticipat și facilitează o meditație mai profundă. La fel, dacă mergi la sala de forță în mod constant, corpul și mintea ta se pregătesc pentru acel antrenament la sală.”