Presă cu gantere în plan înclinat înclinare ușoară vs. înclinare mare

Presă cu gantere în plan înclinat înclinare ușoară vs. înclinare mare

Ambele sunt populare pentru vizarea părții superioare a pieptului, însă una dintre ele este mai bună pentru maximizarea recrutării fibrelor părții superioare a pectoralilor.

Înclinare Ușoară

Dacă ești nedumerit în privința a ceea ce înțelegem noi prin „înclinare ușoară”, acesta este tocmai motivul pentru care suntem nerăbdători să abordăm acest subiect. Motivul fiind că de îndată ce ridici banca cu un singur grad de la punctul paralel cu solul, aceasta devine o presă în plan înclinat.
Putem să spunem însă în mod sigur că banca este ajustabilă la diferite grade de la 15-45 deasupra planului paralel, așadar acest capăt mai jos al spectrului este ceea ce noi numim „ușoară”. Pe măsură ce începi să crești gradul de înclinare vei observa imediat că nu mai ai aceeași putere precum aveai la presa în plan paralel, prin urmare va trebui să diminuezi greutatea în consecință pentru a se potrivi numărului de repetări indicate la oricare dintre antrenamentele pe care le abordezi.

Înclinare Mare

Ia acea bancă și ridic-o peste unghiul de 45 grade, oprindu-te imediat înainte de punctul perpendicular cu solul și voilà: abrupt. În general când împingi ganterele în sus spre tavan în timpul preselor standard, le apropii și încordezi mușchii pieptului. Însă în timpul unei prese cu o înclinare foarte mare, s-ar putea ca această acțiune să ți se pară mai dificilă dar și mai inconfortabilă pentru încheieturile umerilor. Dacă acesta e cazul, imaginează-ți că ai în mână o bară, iar când îndoitura brațului tău ajunge la unghiul de 90 grade împinge pur și simplu direct în sus spre tavan mai degrabă decât să le apropii. Acea ajustare subtilă va fi un șoc bun pentru mușchii pieptului tău în timp ce lucrezi pentru a menține echilibrul ganterelor în planul în sus-și-n-jos, dar te va ajuta de asemenea să îți protejezi delicații mușchi rotatori.

AVANTAJ Înclinare Ușoară

S-ar putea ca acest lucru să te surprindă, însă este indicator doar al faptului că întotdeauna poți să înveți ceva nou cu privire la antrenamentul tău. Iată informațiile pe scurt: cu cât crești înclinarea băncii mai mult peste 45 grade, mușchii pieptului devin mult mai puțin împlicați în efectuarea mișcării. Deltoizii sunt de fapt recrutați mai mult decât ți-ai putea imagina, iar pieptul fiind scos din ecuație, este ușor de înțeles de ce cu cât folosești o înclinare mai mare cu atât forța ta scade. Prin urmare dacă încerci să vizezi fibrele pectoralilor superiori, menține unghiul băncii între 15-45 grade. Acest spectru va permite procentajele ideale de contribuție între piept, deltoizi și triceps, fără a exercita o tensiune sau întindere inutilă asupra încheieturilor umerilor.