Pară cu stil

Pară cu stil

Dacă tot aveţi de gând să păcătuiţi, păcătuiţi inteligent. Acest desert decadent este plin de grăsimi sănătoase provenind din nuca de acaju, antioxidanţi din ciocolata neagră şi fibre din pere.  Înfruptaţi-vă, fără să aveţi remuşcări!

PERE RUMENITE ÎN ARŢAR CU CREMĂ DE CIOCOLATĂ ŞI NUCĂ DE ACAJU

TIMP DE PREGĂTIRE 30 MINUTE (2.5 ORE, INCLUZÂND TIMPUL DE ÎNMUIERE AL NUCII DE ACAJU)
PENTRU 4 PORŢII
1/3 cană nucă de acaju nesărată
4 pere, tăiate în jumătate pe lungime şi fără miez
1 bucată ghimbir proaspăt de 2.5 cm, curăţat de coajă şi tăiat felii
1 lingură suc de lămâie
2 linguri sirop pur de arţar
60 gr ciocolată neagră 70 la sută, tăiată în bucăţi mici
1 linguriţă extract de vanilie
½ linguriţă scorţişoară
1/8 linguriţă pudră ardei iute roşu, opţional
¼ cană fistic nesărat tăiat în bucăţi

1. Aşezaţi nuca de acaju într-un bol, acoperiţi cu apă şi lăsaţi la înmuiat timp de două ore sau mai mult.

2. Încălziţi în prealabil cuptorul la 190°C. Aşezaţi jumătăţile de pară pe o farfurie de copt cu partea secţionată în sus şi adăugaţi 1/3 cană de apă. Puneţi feliile de ghimbir în apă. Presăraţi suc de lămâie peste pere şi ungeţi partea de sus cu sirop de arţar. Acoperiţi cu folie de aluminiu şi lăsaţi la copt timp de 20 minute.

3. Scurgeţi între timp nucile de acaju, apoi puneţi într-un mixer împreună cu 1/3 cană plus o lingură de apă. Amestecaţi până devine foarte fin. Într-o cratiţă mică combinaţi crema de acaju, ciocolata, vanilia, scorţişoara şi opţional ardeiul iute roşu. Gătiţi la foc mic până ce se topeşte ciocolata, amestecând des. Adăugaţi apă, câte o lingură pe rând, în cazul în care textura sosului este prea densă.

4. Serviţi jumătăţile de pere coapte cu sos de ciocolată deasupra şi fistic.

NUTRIENŢI PER PORŢIE
(2 JUMĂTĂŢI DE PARĂ):
Calorii: 314
Total Grăsimi: 14 g
Grăsimi Saturate: 5 g
Grăsimi rans: 0 g
Colesterol: 0 mg
Sodiu: 7 mg
Total Carbohidraţi: 46 g
Fibre Dietetice: 8 g
Zahăr: 28 g
Proteine: 5 g
Fier: 3 mg