Flash Deals - 24 ore! până la -50% la BESTSELLERE și LIVRARE 0 la +75 RON

> VEZI OFERTA

Orzul și beneficiile lui

Orzul și beneficiile lui

Îţi vei reduce foamea, îmbunătăţi nivelul zahărului din sânge şi  vei pierde în greutate cu acest super-aliment vechi de 13,000 de ani.

Orzul a fost introdus pentru prima dată în America în 1494 de către Cristofor Columb, la multe secole după ce fusese cultivat în Africa de Nord, Asia de Vest şi porţiuni din Orientul Mijlociu, cunoscute drept Semiluna Fertilă.

Acest aliment străvechi nu te va ajuta doar să slăbeşti, reducând ronţăielile dintre mese sau cantitatea de mâncare pe care o consumi la mesele următoare, dar acest stimulator al metabolismului scade şi riscul bolilor cardiovasculare şi al diabetuluide tip 2.

Care orz este mai bun? Deşi aproape toate formele de orz conţin beta glucan, o fibră puternică, nu tot orzul e la fel.
Orzul perlat Majoritatea orzului din supermarketuri este versiunea “perlată“. Deşi destul de sănătos, acesta a fost decorticat, înlăturându-i-se şi tărâţele bogate în nutrienţi, şi straturile de germeni, pentru a facilita timpul de gătire.
Orz cu coajă sau fără Acest tip păstrează tărâţele şi straturile de germeni, ceea ce face ca acest sortiment, spre deosebire de varianta “perlată“, să fie considerat aliment integral, mult mai bogat în nutrienţi decât ruda sa decorticată. Desigur, versiunea cu coajă trebuie pusă la înmuiat peste noapte şi apoi fiartă mai mult de o oră înainte de a fi consumat, dar ceea ce rămâne poate fi păstrat în siguranţă la frigider pentru câteva zile.
Ia-l de aici!Dacă magazinul tău local cu alimente sănătoase nu are varianta integrală, cu siguranță o vei găsi în magazinele on-line.

Cultivat de cel puţin 130 de secole şi al patrulea cel mai popular tip de cereale azi, orzul dobândeşte statutul de adevărat super-aliment, titlu acordat prea des unor alimente ultramediatizate, şi pe internet, dar insuficient studiate, luptând pentru supremaţia pe rafturile magazinelor.

Ce face
Potrivit unui studiu recent al Universităţii Lund din Suedia, orzul integral reduce apetitul şi, consumat timp de trei zile, îmbunătăţeşte nivelul zahărului din sânge şi sensibilitatea la insulină. Drept urmare, acest aliment străvechi nu te va ajuta doar să slăbeşti, reducând ronţăielile dintre mese sau cantitatea de mâncare pe care o consumi la mesele următoare, dar acest stimulator al metabolismului scade şi riscul bolilor cardiovasculare şi al diabetului de tip 2. Dacă ne întrebi pe noi, e o situaţie din care ai numai de câştigat-un adevărat hat-trick nutriţional.
Pe scurt, acest mic studiu i-a rugat pe participanţi să mănânce o felie de pâine din orz în fiecare zi (85 de grame de grăunțe de orz per felie), la fiecare dintre cele 3 mese ale zilei, timp de 3 zile. Apoi, la 11-14 ore după ultima masă, participanţilor le-au fost măsurate: nivelul zahărului din sânge, nivelul insulinei, sensibilitatea la insulină şi apetitul, precum şi un hormon care indica nivelul inflamaţiei. După cum a reieşit, orzul, datorită combinaţiei sale unice de fibre alimentare, crescuse hormonii intestinali care reglează metabolismul şi apetitul în mod pozitiv, într-o periadă relativ scurtă de timp.
Deoarece orzul e atât de bogat în carbohidraţi complecşi, beneficiile sale asupra antrenamentelor serioase nu pot fi subestimate. De pildă, fă-ţi plinul cu carbohidraţi din orz cu o zi înaintea antrenamentului pentru picioare şi o să vezi cum vei fi în stare să îţi depăşeşti limitele.

Ce poţi tu să faci
Co-cercetător al studiului, Anne Nilsson, associate professor la Lund's Food for Health Science Centre, explică faptul că s-a maximizat cantitatea de orz folosită la studiu ,,pentru a nu pierde niciun efect“, dar, cel mai probabil, “nu e nevoie să fie consumate porţii atât de mari.“ Ea a dorit, totuşi, ca cititorii revistei Oxygen să ştie acest lucru: “ Mesajul trebuie să fie să încercăm să încorporăm grăunțe de orz ca parte naturală din dietă, de exemplu pentru a înlocui orezul, cartofii, pastele şi să includem cerealele în supe şi tocăniţe.“
Fă schimbul!
Cu aroma sa bogată,asemănătoare nucilor, poate înlocui mâncarea ta de ovăz de dimineaţă (aruncă şi nişte scorţişoară şi afine pentru un adaos de antioxidant antocianin), sau adaugă un mix de legume congelate în ultimele 10 minute de fierbere sau broccoli-cu puternicul antioxidant sulforafane, pentru un prânz puternic.
Îţi place să coci?
Dacă eşti pasionată de copt şi vrei să încerci pâinea folosită la studiul Lund, caută “orz“ pe MedicalNewsToday.com.

Precauţii
Datorită impactului puternic asupra tractului digestiv, când începi să incluzi orzul în dieta ta, nu te grăbi.
1. Începe cu cantităţi mici şi măreşte doza zilnică treptat, pe măsură ce tractul tău digestiv de adaptează.
2. Bea multă apă, ca să ajuţi această supercereală să circule.
*Dacă suferi de boala celiacă, ar trebui să eviţi orzul din cauza conţinutului de gluten

O cană de orz conţine cel puţin 13 grame de fibre integrale ce suprimă apetitul. Sunt mai multe fibre decât într-o cană de fulgi de ovăz (aproape 4 grame), o cană de spaghete din grâu integral (6 grame), un măr mediu (5 grame), o pară (5 grame), o felie de pâine din grâu integral (2 grame) sau o cană de zmeură (8,3 grame).