Cartofi albi vs. Cartofi dulci

Cartofi  albi vs. Cartofi  dulci

Ambele au beneficiile lor pentru culturism, însă care este mai bun pentru o oră mai târzie în cursul zilei?

CARTOFI ALBI (200g)
Calorii   188
Carbohidraţi   42g
Fibre   4g
Zahăr   3g
Indice glicemic   82
Proteine   4g

CARTOFI DULCI  (200g)
Calorii   180
Carbohidraţi   41g
Fibre   6g
Zahăr   13g
Indice glicemic   70
Proteine   4g

Culturiştii pun adesea accentul pe cartofii dulci în detrimentul cartofilor albi deoarece aceştia dintâi reprezintă o sursă de carbohidraţi cu digestie mai lentă. Cartofii albi au oarecum un indice glicemic mai ridicat decât cartofii dulci (82 vs. 70), ceea ce înseamnă că cartofii albi generează un răspuns insulinic mai ridicat. Deşi culturiştii vor să crească eliberarea insulinei în preajma momentului de antrenament, o creştere maximă a insulinei este un răspuns fiziologic pe care aceştia încearcă să îl evite în alte momente ale zilei. Şi acesta este motivul pentru care culturiştii optează pentru cartofii dulci în defavoarea cartofilor albi la mesele cu alimente integrale, îndeosebi mai târziu în cursul zilei. Un alt avantaj al cartofilor dulci este că deşi aceştia au un conţinut mai ridicat de zahăr şi au un gust mai dulce, aceştia stimulează mai puţin răspunsul insulinic decât o fac cartofii albi.
Ignamele pe de altă parte sunt adesea confundate cu cartofii dulci. În realitate aceştia nu se aseamănă. Cartofii dulci, crescuţi în Caraibe şi în America sunt predominanţi în magazinele noastre alimentare. Ignamele, cultivate în cea mai mare parte în Africa, sunt mai greu de procurat. Ignamele au o coajă închisă la culoare şi un miez galben deschis, şi au forma mai mult ca cea a unui cartof alb decât cea a unui cartof dulce. Când puteţi găsi igname, optaţi pentru acestea în locul cartofilor dulci sau al celor albi ca şi carbohidrat cu digestie lentă.

CÂŞTIGĂTOR: Cartofii dulci