Actualizăm sistemele noastre informatice. Comenzile pot suferi întârzieri de câteva zile în procesare și livrare.

Ne cerem scuze pentru orice neplăceri și vă mulțumim pentru înțelegere!

Turmericul, condimentul plin de beneficii pentru sportivi

Turmericul, condimentul plin de beneficii pentru sportivi

Un condiment cu gust intens, iute și ușor amărui, turmericul este de obicei apreciat pentru savoarea pe care o oferă mâncărurilor. Recent însă, acesta a captivat pe bună dreptate interesul persoanelor active fizic și a celor interesate de un stil de viață sănătos, datorită beneficiilor sale.

Proprietățile turmericului se datorează unei substanțe chimice numită curcumină, care nu doar că îi oferă acestuia nuanța sa specifică, ci are și efecte pozitive asupra sănătății. În ultimele decenii, au fost realizate studii care arată beneficiile acestei substanțe, iar rezultatele indică proprietățile antioxidante și antiinflamatoare ale curcuminei. Totuși, conținutul benefic al turmericului nu se limitează la curcumină și include vitaminele C, E, B2 și B3, dar și minerale, precum calciu, cupru, fier, magneziu, zinc, fosfor și mangan.

Iată cum se traduc în practică proprietățile turmericului pentru sportivi și de ce ar trebui persoanele active fizic să consume turmeric:

 

Turmericul ajută la o recuperarea mai rapidă după antrenamente

Durerile musculare care apar după antrenamente intense ar putea fi ținute sub control cu ajutorul substanțelor din turmeric. Efortul fizic intens este urmat de inflamație și dureri care pot crește durata dintre antrenamente sau scădea intensitatea acestora. Un studiu arată că persoanele care au consumat curcumină s-au confruntat cu dureri musculare mai reduse pe anumite grupe musculare, dar și cu creșteri mai mici ale inflamației și leziunilor musculare. Astfel, persoanele care consumă turmeric praf sau suplimente cu curcumină se recuperează fizic mai rapid după o sesiune de efort fizic intens.

 

Turmericul ar putea avea efecte pozitive asupra performanței fizice

Studiile care s-au axat pe măsurarea efectului pe care îl are turmericul asupra performanței fizice nu sunt numeroase, însă au rezultate promițătoare. Într-o cercetare realizată pe șoareci, cu cât doza de turmeric administrată a fost mai mare, cu atât subiecții au avut o rezistență fizică mai ridicată și niveluri mai scăzute de acid lactic și amoniac. Cu toate că este nevoie de mai multe cercetări pe această temă, cele realizate până în prezent sugerează că sportivii care consumă turmeric ar putea beneficia de o performanță fizică mai bună, în special în ceea ce privește rezistența la efort.

 

Turmericul ar putea contribui la o stare mintală mai bună

Un alt studiu realizat pe șoareci arată că turmericul are un efect antidepresiv. Șoarecii cărora li s-a administrat curcumină au fost mai activi fizic și au avut o activitate mai intensă a hipocampului. Dacă acest efect se confirmă și la oameni, înseamnă că turmericul contribuie la o stare psihică mai bună și la o capacitate mai mare de a face față provocărilor fizice sau mintale.

 

Turmericul ajută la protejarea articulațiilor

Datorită efectelor sale antiinflamatoare, turmericul poate fi un bun aliat al articulațiilor, ajutând atât în cazul recuperării în urma unor accidentări, cât și în cazul unor afecțiuni cronice care presupun inflamarea articulațiilor, așa cum este osteoartrita. Potrivit Harvard Health, 94% din persoanele cu artrită au avut îmbunătățiri în privința simptomelor lor de cel puțin 50%.

 

Despre turmeric și consumul său

Studiile care măsoară efectele turmericului asupra sănătății și care indică beneficiile acestuia presupun de obicei consumul său în doze destul de mari sau pe perioade mai lungi de timp. Fiind un condiment cu gust intens, turmericul poate fi dificil de introdus și păstrat în alimentație ca atare.

Pentru a beneficia de proprietățile sale fără ca dieta ta să devină repetitivă, cel mai eficient este să optezi pentru suplimente nutritive care conțin extract de turmeric, cum ar fi aceste suplimente pentru protejarea articulațiilor sau aceste suplimente hepatoprotectoare. Astfel, te poți bucura efectele benefice ale curcuminei atât consumând pudră de turmeric, cât și anumite suplimente alimentare. De asemenea, poți opta pentru ceaiuri de turmeric sau pentru adăugarea sa în băuturi precum shake-uri proteice, smoothie-uri sau fresh-uri.

 

Sursă foto: Freepik