Antrenamente lipsite de sentimentul de vinovăţie

Antrenamente lipsite de  sentimentul de vinovăţie

Vă doriţi mai mult echilibru în viaţa voastră ocupată? Continuaţi să mergeţi la sala de forţă.

Indiferent de faptul că ştiţi cât de sănătos este sportul, s-ar putea să vă simţiţi totuşi puţin vinovate în ceea ce priveşte timpul pe care îl petreceţi antrenându-vă. Gestionarea solicitărilor atât de la locul de muncă cât şi din viaţa voastră personală ‒ fără ca acestea să o influenţeze pe cealaltă ‒ este destul de greu de realizat. De fapt, 56 la sută dintre femeile participante la sondaj care lucrează spun că sunt stresate din cauza faptului că trebuie să jongleze cu aceste sarcini din viaţa lor, spune un raport recent al Pew Research Center.
Dacă acest lucru este adevărat şi în cazul vostru (şi cine nu este măcar puţin copleşit?), descoperirile unui nou studiu de Human Resource Management vă va ajuta să vă simţiţi din nou întregite: cercetătorii au descoperit că femeile care fac sport în mod regulat au făcut mai bine faţă interacţiunii dintre viaţa lor de la serviciu şi cea de acasă şi şansele ca acestea să se simtă epuizate erau mai reduse. Dintre cele 476 de participante (dintre care 55 la sută erau femei cu media de vârstă de 41 ani), cele care au fost stoarse cel mai mult din punct de vedere emoţional din cauza serviciului nu erau adepte niciunei forme de activitate fizică. Invers, cele care au făcut sport de trei ori pe săptămână (sau mai mult), nu au fost atât de obosiţi şi s-au simţit în stare să facă faţă responsabilităţilor atât la locul de muncă, cât şi acasă.

Sportul vă extinde posibilităţile
Studiile anterioare au arătat că activitatea fizică contribuie serios la reducerea stresului. Acesta este însă primul care analizează rolul pe care îl joacă sportul în felul în care femeile pot găsi acel „echilibru” greu de atins pe care toate vrem să îl obţinem. Şi, vai, cât de mult ni-l dorim: un sondaj recent realizat de Accenture, o firmă internaţională de consultanţă în management, a dezvăluit faptul că echilibrul muncă/viaţă este- înaintea banilor ‒ determinantul esenţial în cazul a mai bine de 50% dintre femei, pentru a stabili dacă acestea au sau nu o carieră de succes.
Problema este, cum ne facem timp pentru sport? „Este contraintuitiv şi aproape o palmă peste faţă să spunem 'Fă ceva în plus!'”, recunoaşte autorul principal al studiului, Russell Clayton, Ph.D., un profesor asistent la şcoala de business din cadrul Saint Leo University din Saint Leo, Florida. „Sportul vă oferă însă de asemenea un sentiment de eficacitate a sinelui.” Acest lucru înseamnă că vă veţi simţi mai capabile şi mai apte să vă atingeţi obiectivele când adăugaţi şi sportul în combinaţie. Antrenamentul vostru nu reduce doar nivelul stresului, dar creează în acelaşi timp şi un sentiment de realizare care durează cu mult după expirarea timpului petrecut în sala de forţă.